"Bireylerin her biri eserleriyle topluma katkıda bulunur ve böylece toplumun ölümsüz bir parçası haline gelir. Geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki insan canlarının bu toplamı on binlerce yıldır var olan, giderek detaylar ve neticede devamlı güzelleşen bir halı dokur. Uzaycılar bile halının bir parçasıdır; onlar da halının desenine detay ve güzellik katarlar. Tekil bir yaşam halının bir ipliğidir ve bütüne kayısla tek bir iplik nedir ki? Daneel, zihnini sıkı sıkıya o halıya odakla ve kopan tek bir ipliğin seni etkilemesine izin verme. Her biri değer taşıyan, her biri katkıda bulunan daha başka o kadar çok iplik var ki-"
"İnsanlar arasındaki hiçbir tekil ölümün önemi yoktur. Ölen biri geride eserlerini bırakır ve o eserler asla ölmez. İnsanoğlu yaşadığı sürece varlığını sürdürür. Söylediklerimi anlıyor musun? "
Eliajın son anlarında gladia'yı değil daneel'i görmek istemesiyle sülümanın ölüm döşeğinde pargalı'ya seslenmesi ölümüne kapışır........ hangisi daha çok ciğerimi parçaladı yarışması