88 syf.
·
Puan vermedi
Farabi Mutluluğun Kazanılması Merhaba, oldukça ağır ve bilgi yüklenmesine maruz kalacağınız bir kitabı okudum. Öncelikle biraz Farabi’den bahsedelim kendisi bir fikir adamı ve filozoftur. Aristo’nun izlerini takip etmiştir. Fârâbî ile ilgili bir rivayete göre, kendisine “Sen mi daha bilgilisin, Aristo mu?” diye sorulduğu, Fârâbî'nin de “Eğer
Mutluluğun Kazanılması
Mutluluğun KazanılmasıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20183,364 okunma
Çünkü Menoikeus’a yazdığı mektuptaki ünlü sözünde söylediği gibi, Epiküros’a göre “En büyük korku olan ölüm bizim için hiçbir şeydir, çünkü biz varken ölüm yoktur; ölüm gelince de biz yokuz.”
Reklam
18 MART ÇANAKKALE DESTANI
18 MART ÇANAKKALE DESTANI Şair Mesut Kılıçoğlu Çanakkale’yi yazıyorum size, Selâm olsun tüm şehidlerimize. Anlatacağım yiğit Mehmetleri,
Bu kanıta karşı Aziz Thomas'ın itirazı ise bir başka noktadadır. Aquinolu Thomas iyi bir Aristotelesçi olarak, varlığı olmayan bir şeyin doğasından veya özünden bahsetmenin anlamsız olduğu görüşünden hareket eder. Gerçekten de Aristoteles'e göre bir bilimin, bir doğayı incelemeden önce bu doğanın var olup olmadığını araştırması gerekir. Başka deyişle, biz, ancak bir şeyin var olduğunu öğrendikten sonra onun ne olduğunu, yani onun doğasının veya özünün ne olduğunu soruşturma hakkına sahibiz. O halde, Tanrı'nın var olduğunu bilmedikçe, onun doğası veya özü veya kavramı hakkında ileri süreceğimiz her türlü iddia, örneğin O'nun en mükemmel varlık olduğu iddiası, ancak bir varsayımdan ibaret olacaktır. Dolayısıyla böyle bir iddianın hiçbir ciddî temeli yoktur.
insan vücudu -ki evrende hüküm sürdüğü düşünülen düzen ve amaçlılığın en iyi örneği olarak zikredilmektedir- gerçekten çok düzenli, çok planlı, her bir parçası bir amaca hizmet eder gibi görünen bir yapı mıdır? Eğer öyleyse erkek vücudunda memenin işlevi nedir? İnsanda kör bağırsağın varlığı hangi amaca hizmet etmektedir?
Sonra evrende ve canlı varlıklarda sözü edilen düzeni, düzenliliği, uyumu, sistemi kabul etsek bile bunun akıllı, plan güden bir varlığın eseri olarak açıklanması zorunlu mudur? Darwin'in doğal ayıklamaya dayanan evrim kuramı böyle bir varlığa başvurmaksızın bu olayı makûl bir şekilde açıklama imkanını bize vermemiş midir? Bu kuram, çevreye uyum gösteren organizmaların hayatta kaldığını, gösteremeyenlerin ise doğadan silindiğini ikna edici bir şekilde açıklamamış mıdır?
Reklam
Her resmin bir ressamı varsa o zaman evrenin de...
"Her eserin bir nedeni vardır" önermesi, neden Tanrı'nın kendisini bu önermenin kapsamı dışında tutmaktadır? Eğer "her şeyin bir nedeni vardır" önermesi evrensel ise, o zaman Tanrı'nın da bir nedeni olması gerekir. Yok eğer Tanrı'yı bu kuralın dışında tutup O'nun bir nedeni olmadığını söylüyorsak, o zaman evrenin bütününü bu ilkenin dışında tutup, onun bir bütün olarak nedeni olmadığını söylememiz mümkündür.
Biz hazla bedende acının, ruhta ise kaygının yokluğunu kastediyoruz.
Sayfa 149 - EpikürosKitabı okuyor
Aristoteles ne bir Berkeley'dir ne de Kant. O, Berkeley gibi hareket noktası olarak bilinç içeriklerini ve bu bilinç içeriklerine sahip özneyi alıp dış dünyanın gerçekliğini bir problem olarak görmediği ve varlığı algıya indirgemeyi hiç düşünmediği gibi Kant gibi dış dünyadaki olaylara şekil veren şeyin, insan zihni olduğu görüşünde de değildir. Aristoteles, Berkeley'den farklı olarak bir dış ve nesnel dünyanın gerçekten varolduğuna inanır ve Kant'tan farklı olarak da bu dış, nesnel dünyanın esas itibariyle bize göründüğü gibi olduğunu savunur.
330 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Karadeniz sahil köyü olan İstanbul Çatalca'da Yalı Köy eski adı Podima'da yaşam alanı bulan Ahmet Arslan'ın yolu bir kadın cinayeti ile istanbul'dan gelen gazeteci kız ile hikayeleniyor. Akıcı, hayalperest bol bol kitap okuyan, ailesini trafik kazasında kaybetmenin çocuk yaşta ruhsal açıdan düştüğü sıkıntıları dile getiriyor.
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019104bin okunma
Reklam
"Mutlu bir domuz olmaktansa mutsuz bir Sokrates olmayı tercih ederim"
Sayfa 151 - J. S. MillKitabı okuyor
480 syf.
9/10 puan verdi
Sofistler Sokrates ve Platon
İlk kitap kadar akıcı gelmedi bana, kitabın ikinci kısmını okurken zorlandım. Yine çok kapsamlı kaynak eserlerden ve alıntılardan beslenerek gerçekçi ve tarafsız bir tarih yolculuğu olmuş, ellerinize sağlık. Sofistler- Sokrates- Platon sırasıyla düşünürler ve düşünceleri yer almakta, Platona oldukça uzun yer verilmiş. Devlet kitabı ön planda neredeyse her kitabı işlenmiş. Hepsini okumaya üşenenler için her bölümün sonunda bölüm ile ilgili genel bir değerlendirmenin olduğunu ve sadece o kısımların okunabileceğini farkettim, ilginizi çekerse kalan bölümün tamamını da okuyabilirsiniz. Sokratese Platona tekrar tekrar nasıl hayran olunursa öyle hayran oldum, Aristotales bir sonraki kitapta övülecek belli ki onu da merakla okumayı bekliyorum.
İlkçağ Felsefe Tarihi 2
İlkçağ Felsefe Tarihi 2Ahmet Arslan · Alfa Yayınları · 2023431 okunma
468 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Aristoteles
Aristoteles her devirde kabul edilmiş büyük bir bilim adamıdır. David Ross onun incelediği bilim dallarında neler söylediğini bize anlatmıştır. Özellikle metafizik,ruh ve devlet konuları dikkate değer.
Aristoteles
AristotelesDavid Ross · Kabalcı Yayınları · 201774 okunma
Locke’a göre
Devletin amacı yurttaşların canlarını, özgürlüklerini, mallarını korumaktır; onların öbür dünyadaki kurtuluşları ile ilgilenmek onların üstüne vazife değildir.
Sayfa 191Kitabı okudu
Bugün fizikte bir ortaokul öğrencisi, hiç şüphesiz, Newton’ın kendisinden daha çok şey bilmektedir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.