Çanakkale savaşı sonrasında çok olaylar yaşandı. Mondros Mütarekesi imzalandı. Sevr antlaşması ortaya çıktı. Wilson ilkeleri yayınlandı. İstanbul işgal edildi. Göz göre göre ülke bölünüyordu. Mustafa Kemal bu sıralar 9. Ordu Müfettişiydi. Bu sıfatla samsuna gönderildi. 16 Mayıs 1919’da yola çıkan Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ulaştı. Ve Milli Mücadele çalışmalarının alt yapısı oluşturulmaya başlandı. Havza Genelgesi, Amasya Genelgesi, ardından yapılan Erzurum kongresi, bu kongrede oluşturulan Temsil Heyeti, bu heyetin başına getirilen Mustafa Kemal Paşa ve ardından yapılan Sivas kongresi ile birlikte alınan kararla Ankara’da BMM’ nin kurulması olaylarıyla Milli Mücadele Ruhu çok güçlendi. Londra Konferansına İstanbul Hükümeti’nin katılması ancak yetkili Mercii’nin BMM olduğunu belirtmesi ile Ankara Hükümeti resmen tanındı ardından işgalci devlerden olan Fransa ile Ankara antlaşması imzalandı. Sovyet Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşması, iç isyanların bastırılması, hıyanet-i vataniye kanunun çıkarılması, istiklal mahkemelerinin kurulmasıyla isyanların bastırılması, aynı zamanlarda savaşın yapılması. Hem iç sorunlar hem dış sorunlar ile aynı anda mücadele ederek kazandı atalarımız bu yurdu. Gerçek bir mücadele yaşadılar. Ardından Atatürk’ün amacı yurdu zenginleştirmek, muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çabaladı. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuş oldu.
Amasya Genelgesi'ndeki, "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ifadesi, adeta bir başkaldırının açıkça ve kararlılıkla ortaya konulmasıdır. Bu ifadeye, "Merkezi hükümet üstlendiği görevleri yerine getirememektedir" değerlendirmesi ile beraber bakılması halinde durum daha da netleşmektedir. Öyle ki Refet Bey, bunu Anadolu'da yeni bir hükümetin kurulabileceği şeklinde anlamıştır. Ayrıca, Amasya Genelgesi'nin gizli tutulan 6. maddesi ile de Mondros Mütarekesi'ne karşı çıkılmaktaydı Böylece sadece İtilaf Devletleri'ne değil, İstanbul Hükümeti'ne de karşı çıkılıyordu. Bu nedenlerle Amasya Genelgesi, Mustafa Kemal'in düşüncelerini en açık şekilde koyduğu ve Kurtuluş Savaşı'nın kıvılcımını çakan bir belgedir. O anda Mustafa Kemal görevli ve yetkili bir komutandır.
Sayfa 255 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Amasya Genelgesi'nin yayınlanması ve Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar sonucunda kurtuluş hareketinin ana hatları belirlenmiştir.
Amasya Genelgesi Ve Sivas'ta Bir Ulusal Kongre Toplama Kararı
Bütün illerin her sancağından, halkın güvenini kazanmış üç delegenin olabildiğince çabuk yetişme üzere hemen yola çıkması gerekmektedir
Amasya Genelgesi kararları alındıktan sonra ona dikte edilmiştir. Cevat Abbas, Atatürk'ün karakutusu, sırdaşıdır.
Nora Kitap, Ağustos 2022Kitabı okudu
AMASYA GENELGESİ
İstiklaldi amaç.millet,istiklalini kendi azim ve kararıyla kimseden yardım almadan kazanacktı.Anadolu evlatları sivasta burleştirilecek direniş bölgesel olmaktan çıkıpulusal bir hüviyete bürünecekti.
Reklam
AMASYA GENELGESİ
*Vatanın bütünlüğü,milletin bağımsızlığı tehlikededir. *İstanbul hükümeti üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir. *Amacımız nedir ve silahsız,ordusuz bir millet bu savaşı nasıl yürütecek?diyenlerede: Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. *Güvenli şehir Sivas'ta milli bir kongre toplanmalıdır.
Amasya Genelgesi(21-22 Haziran 1919)
21/22 Haziran 1919 gecesi Amasya'da yazdırdığım genelgenin temel noktaları şunlardı: 1. Vatanın bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir. 2. İstanbul hükümeti üstlendiği sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Bu durum, ulusumuzu yok olmuş gibi göstermektedir. 3. Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 35. Basım, Aralık 2021, İstanbulKitabı okudu
Amasya Genelgesi 1. Madde:
"Vatanın bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir."
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Amasya Genelgesi:
Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikededir.
Sayfa 36
Reklam
12 Haziran 1919
Amasya'ya geldi. 22 Haziran'da Amasya Genelgesi'ni açıklayarak, "Vatanın tamamiyeti, milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır," dedi.
Sayfa 48 - Can Sanat YayınlarıKitabı okudu
Resim