Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bertrand Russel'ın, "Günümüzün en büyük sorunu; aptalların kendilerinden son derece emin, zekilerin ise sürekli şüphe içinde olmalarıdır" diye yazması boşuna değil.
274 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Burjuva Devrimi
Daha önce Voltaire ve aydınlanma, İslam çağımıza yanıt verebilir mi kitaplarını okuduğum değerli aydınımız Server tanilli hocamız bizi bu defa 15'inci Louis'in son dönemi ve 16'ıncı Louis'in yaşamından başlayarak saraydaki entrikalara götürüyor. Ardından Voltaire, Jean meslier ve Jean Jack Russou ile devam eden aydınlanma nihayet köylünün ödemeye tahammül edemediğii vergiler ve açlık dayanılmaz hale geliyor. Ve bu fırsatı bekleyen Burjuva önderliğinde bir halk devrimi başlıyor. 1804 yılına kadar pek çok düşünce insanı ve kral dahil zamansız yaşama veda ediyor. İlk akla gelen Danton ve Robespierr'in çabaları ve bir de gazeteci var şimdi adını unuttum, onunda gayretleri sayesişnde kesin olarak Cumhuriyet ilan ediliyor. Fakat halk burjuva tarafından aldatıldığını anladığında iş işten geçiyor. Kitap mısır'a sefere gönderilmesine rağmen donanması "40.000 asker" ingilizler tarafından yok edilince bir şekilde geri dönerek Fransa'yı yeniden monarşiyle yönetme gücünü ele geçiren Bonapart'ın hükünranlığoyla sona eriyor. Kalan kısımda Bertrand Russel ve diğer 1793/1806 yılında Fransa dış işlerinde görev alan devlet adamlarının uyarı mektuplarıyla sona eriyor. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik devrimin sloganı oluyor. Devrimle birlikte, soyluların ayrıcalıkları ve kilisenin hükmü ve mal varlığı sona eriyor. Laik bir yönetim anlayışı onca dökülen kan sonrası kabul ediliyor. Meraklılarına tavsiye ederim.
Dünyayı Değiştiren On Yıl
Dünyayı Değiştiren On YılServer Tanilli · Cem Yayınevi · 199350 okunma
Reklam
Bertrand Russel'in Fransız Devrimine bakışı
Fransız Devrimi, Avrupa'da düşünsel deyimini dinsel olmayan terimlerde bulan ilk büyük sosyal alt üst oluştur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Bertrand Russel evliliğin bir kurum olarak zorunluluğunu yalnızca çocuklar açısından kabul ediyordu. Bunun dışında bütün cinsel sınırlamaları saçma buluyordu; özellikle Victoria döneminin iki yüzlü cinsel töreciliğinden tiksiniyor ve o dönemin tabularının halkı, önüne geçilmez biçimde sapkın zihinsel çekingenliklere ittiğini düşünüyordu. Kendisinin karşıt doğrultudaki aşırılıklarının bir çoğu belki de bu tiksintiden geliyordu. Özellikle bütün cinsel konuların çocuklara, başka herhangi türden bir bilginin verilişindeki doğallık ye nesnellikle açıklanması gerektiğinde direnerek çağdaşlarını şaşırtıyordu. Çocukların doğal merakları, hiç bir giz kalmayıncaya dek karşılanmalıydı.
Bertrand Russell, proletarya diktatörlüğünün yalnızca bir sözcükler biçimi olmadığını, Rusya’dakinin ise gerçek bir diktatörlük olduğunu ve kendini kabul ettirmek için her şeye baş vurabileceğini belirtiyordu. Hoşgörüsüzlüğü ve bağnazlığı suçluyordu, çünkü bunlar insanları kendi türdeşlerinin yıkıntı ve bezginlikleri karşısında körleştiriyordu. Bolşevizm kendisi bir amaç olup çıkmıştı ve şimdi kendi kurallarının bireylerin mutluluğu üzerindeki etkisine ilgisiz kalıyordu. Böyle bir bağnazlık insan acılarını azaltmak değil, ancak artırmakla sonuçlanabilirdi. Bolşevizm dinin özniteliğini benimsemişti ve bu, bir zamanlar hıristiyanlığın düştüğü bütün yanlışlara yeniden düşmek oluyordu. Bertrand Russel bolşevizmi din ile ilk ölçüştürenlerden biri olmuştu. Bolşeviklik, bir kolu da tam o sırada Ingiltere’de kurulmuş olan ve İngiliz sosyalistlerince, başka partiler gibi o da bir parti olarak görülen, Komünist Parti ile aynı şey değildi. Bertrand Russell’ın son vardığı sonuç, komünist hükümetlerden herhangi bir biçiminin İngiltere’de kurulduğunu göstermekten üzüntü duyacağıydı, çünkü onu İngiliz öz niteliğiyle tam karşıtlık durumunda görüyordu.
216 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İnceliklerin şairinden... "Üç gün akıllıysam beş gün deliyim."
Bazı şairler vardır, kalemlerine öyle tutulursun ki senin için bir yaşam tarzı haline gelir dönüp dönüp onu okumak. Sanki hiç bitmeyeceği düşünülen sevdalar gibi bitmeyeceğini düşünürsün ondan okuyacağın dizelerin. Geçtiğimiz günlerde kitap alışverişine çıkmıştım. Gözüm hemen şiir bölümüne gitti. Ve Tabii Şükrü Erbaş'lara.
Bütün Şiirleri 4
Bütün Şiirleri 4
...
Bütün Şiirleri 4
Bütün Şiirleri 4Şükrü Erbaş · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2021914 okunma
Reklam
250 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mantıksal açıdan Metafizik eleştirisi
Bertrand Russell
Bertrand Russell
Mistiklik ve Mantık
Mistiklik ve Mantık
Bener
Bener
Ünlü matematikçi ve filozof Bertrand Russel'ın bu eserinde iki makalesi yer almaktadır. Kitabın başlığını veren ilkinde, eskilerden Platon ve Parmenides ve kendi zamanından Bergson gibilerin metafizik fikirlerini akıl ve mantığı temel alan "bilimsel felsefe" açısından eleştirerek bunların Mistiklik'ten ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. İkinci makalesi Matematik öğrenimine dair önerilerini içermektedir. Matematiğin kökeninde Mantık olduğunu, hesap, cebir, geometri gibi konular öğretilirken kullanılan işlemlerin arkasındaki varlık nedenlerinin (raisons d'être) anlatılması gerektiğini, bütün hepsinin de Mantık kurallarına dayandığını göstermenin en doğru yol olduğunu söylemektedir.
Mistiklik ve Mantık
Mistiklik ve MantıkBertrand Russell · Maarif Vekaleti, Devlet Matbaası · 19351 okunma
"Eğer Tanrıyı hoşnut etmek istiyorsan yapmak zorunda olduğun tek şey ona inanmaktır" fikrini neden bu kadar kolay kabul ederiz? İnanmayı bu kadar özel yapan şey nedir? Tanrının iyiliği, cömertliği ya da alçakgönüllülüğü ödüllendirmesi de inanmayı ödüllendirmesiyle aynı olasılıkta değil midir? Ya da dürüstlüğü? Ya eğer Tanrı, gerçeği
Sayfa 106 - Kuzey YayınlarıKitabı okudu
Çok farklı değil...
"Yüksek zekâlı erkeklerin çok muazzam bir çoğunluğu Hıristiyanlığa inanmazlar ancak bu gerçeği toplum içinde gizlerler çünkü gelirlerini kaybetmekten korkarlar." - BERTRAND RUSSEL
Sayfa 100 - Kuzey YayınlarıKitabı okudu
Yüzyılımızın en büyük filozoflarından birisi olan Bertrand Russel kişisel mutluluğa nasıl ulaştığını anlatıyor: “ Yavaş yavaş kendime ve eksikliklerime karşı kayıtsız olmayı öğrendim; dikkatimi giderek artan bir şekilde dış nesnelere odakladım: Dünyanın durumu, bilginin farklı dalları, sevdiğim kişiler.”
Reklam
Russel'ın Einstein'a cevabı
Einstein’ın hakkımda kısa da olsa yazmasını onur sayarım. Beni övmesi sevinç verici. Fakat denemenin özünde güçlüğe düştüğümü söylemek isterim.
192 syf.
·
Puan vermedi
Russel ve mutluluk
Yaşadığı dönemde yaşayan insanların ruhsal durumlarını derinlemesine araştıran düşünür Bernard Russell, "Mutlu Olma Sanatı" adlı kitabıyla önce mutluluğa izin vermeyen süreçleri, ardından da mutlu olmanın yollarını gösterdi. "Mutlu diyorsanız bu durumda olmadığınızı bilmeniz yeterli. Kendinizi mutlu hissediyorsanız
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıBertrand Russell · Say Yayınları · 20134,035 okunma
Bertrand Russel, bir zamanlar şöyle soruyordu: "Bilgelik diye bir şey var mı, yoksa böyle gözüken şey, sonuçta yalnızca inceltilmiş bir delilik mi? "
905 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.