İnsanlar, devlete hizmet etmekte, ama insan olarak değil bedenleri olan makineler olarak. Onlar: Sürekli ordu, asker, gardiyan, memur, yasa uygulayıcı... Çoğu örnekte, duygu ya da düşünce ne olursa olsun, özgürce hareket etmek mümkün değildir; bu insanlar taş gibi toprak gibi değerlendirilmektedir. Aslında, bu hizmetlere koşmak için belki de taştan ve topraktan insanlar üretilmelidir. Onlar ancak atlar veya köpekler kadar değer görmektedir. Kaldı ki, onlar bile saygın bir vatandaş olarak kabul edilmektedir. Diğerleri — milletvekilleri, politikacılar, avukatlar, bakanlar ve ofis sahipleri — devlete üst kademelerde beyinleri ile hizmet edenler, ki çok nadir ahlaki kararlar alırlar, Tanrı diye daha çok, istemeden de olsa, Şeytana hizmet eder gibidirler. Yalnızca çok az insan — kahramanlar, yurtseverler, şehitler, devrimciler ve insanlar — devlete vicdanları ile hizmet ederler ve bu sebepledir ki çoğunlukla direnişle karşılaşır ve düşman gibi görülürler. Bilge bir kişi, ancak bir insan olarak faydalıdır; toprak olarak değil, ama sonunda sadece külleri kalır.
Ama duvardaki kapıdan dönen kişi bir daha asla giden kişiyle aynı olmayacaktır. Daha bilge ama daha az kendinden emin, daha mutlu ama daha az kendinden memnun, cehaletini anlamakta daha alçak gönüllü, ancak sözcüklerle şeyler, akla uygun sistematik düşünceyle ilelebet boş yere kavramaya uğraştığı o kavranılamaz gizem arasındaki ilişkiyi anlamak için daha iyi donanımlı olacaktır.
Reklam
Bana biraz güvenin.
Tutkularımızın her birinin, hatta aşkın bile fazla doldurulmaması gereken bir midesi vardır. Her konu­ da bitti sözcüğünün kullanılması gereken bir zaman vardır, durum tehlikeli bir hal almaya başladığında kendini tutmayı bilmek, iştahın üzerine bir sürgü çekmek, fantezileri sorgula­mak ve gerekirse kendi kendini cezalandırmak gerekir. Bilge kişi zamanı geldiğinde kendi kendini frenlemeyi bilir. Bana biraz güvenin.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Kulak Asma
Bazıları kişisel gelişim alanının zaten çok dolu olduğunu söyledi. İlk seminerime yirmi üç kişi katıldı. Yirmi biri aile bireylerimden oluşuyordu. İnat ettim. İnsanlar başka ülkelerde de kitabımın yayımlanacağı hayalime güldüler. Kahkahalarına aldırmadım. Çünkü eğer başkalarının eleştirilerine kulak asarsanız asla muhteşem şeyler başaramazsınız.
Sayfa 25 - PegasusKitabı okuyor
Derinden anlamışlardır zihinlerimizi fikirlerin kök salmak ve güçlenmek için korunaklı bir alana ihtiyaç duyduğu iç bahçeler olarak görüyorlardı tıpkı bir bahçıvanın hangi tohumları ektiğini veya yetiştirme yöntemlerini yoldan geçen yabancılara açıklaması gibi bilge bir kişi de niyetlerini meyve vermeye hazır olana kadar gizli tutmalıdır.
Bilge bir kişi neyin kontrolü altında olduğunu, neyin ise ol­madığını bilir.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.