Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“Elif-lam-mim. İnsanlar imtihandan geçirilmeden sadece ‘ İman ettik ‘ demeleriyle bırakılacaklarını mı sanırlar? And olsun ki biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirdik . Allah elbette doğru olanları ortaya çıkaracaktır “ (el-Ankebût 29/1-3)
“ Gerçeği/doğruyu kişilerle tanıma , gerçeği/doğruyu tanırsan gerçeğe/doğruya sahip olanı da tanımış olursun “
Reklam
Kazanç zarardan, Hidâyet dalâletten, Kurtuluş vebalden,Doğru eğriden, Cennetlikler cehennemliklerden, Müttakîler günahkârlardan ancak Muhammed (s.a.v)'in kılavuzluğuyla ayrılmış; böylece Allah'ın nimetlere garkettiği "peygamberlerin", "sıddîklerin", "şahitlerin" ve "sâlihlerin" yolu ile, gazaba uğrayarak sapmış olanların yolu apaçık birbirinden ayrılmıştır.
‘’Okuyup beğendiği sözlerin kendisine bıraktığı müsbet intiba dolayısıyla ona karıştırılmış olan felsefecilerin batıl fikirlerini de hemen kabul etmekte bir mahzur görmez. İşte bu, batıla doğru bir nevi istidraç (yakınlaşma) dır. Bu felaketten dolayı o kitapları okumaktan halkı menetmek lazımdır. Çünkü içinde bulunan batıl fikirlerinden dolayı onları okumakta büyük mahzur vardır.’’
Sayfa 35 - Onur Kitap YayınlarıKitabı okudu
‘’Allah’ı bilmemek helak edici bir zehirdir. Nefsin arzularına uyarak Allah’a isyan etmek o zehrin verdiği bir hastalıktır. Allah’ı tanımak onun diriltici panzehiridir. Nefsin arzularına muhalefet ederek Allah’a Taat ve ibadette bulunmak, şifa verici bir ilaçtır.’’
Sayfa 61 - Onur Kitap YayınlarıKitabı okudu
75 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Okuma Önerisi
Merhaba, Kitabın farklı yayınevlerinden farklı baskıları mevcut. Özellikle Arapçadan geçen kelimelerin çokluğu yordu beni. Bu yüzden farklı yayınevlerini de tercüme anlamında deneyimlemek isterim. Kitaba gelince: Gazali, felsefe ilmine karşı çıkan önemli bir isim. Mantık ilmine katkısı büyük. Kitabında felsefe ilmini ve bu ilimle meşgul olanları resmen ifşalıyor. İbn-i Sina ve Farabi gibi isimlere kavgada söylenmeyecek sözleri söylüyor. Kısa ve öz konuşuyor. Hacmi küçük bir eser zaten... ancak anlattıkları ciltlerle ifade edilebilecek bir kitap. 55 yaşında hayata gözlerimi yuman bu ilim aşığı diyebileceğimiz Gazali'nin hem ilmi öğrenmesi, öğrendikten sonra da tatbik etmesi konusundaki çabası bile başlı başına yeterli. Ben severek okudum. Felsefeye bakış açım belliydi ancak daha da netleşti diyebilirim. Daha fazlasını bloğumda yazmıştım: hknkr.com/dalaletten-kurt... İyi okumalar.
Dalaletten Kurtuluş
Dalaletten Kurtuluşİmam Gazali · Onur Kitap yayınları · 20184,255 okunma
Reklam
Sözlere değil iyi hallere sahip olmak
“Anlamıştım ki ahirette saadet (bahtiyarlık) ancak takva (günahlardan uzaklaşmak) ile, nefsî heva ve hevesten men etmekle olur. Bütün bunların başı da gurur yurdundan (dünyadan) uzaklaşmak, ahirete bağlanmak, bütün varlığımla Allah'a yönelip, kalbin dünya ile olan ilgisini kesmektir.”
“Gerçekten anladım ki bir ilme hakkı ile vakıf olmayan bir kimse, o ilimdeki bozukluğu anlayamaz.”
“Akıl bütün meseleleri ihatada müstakil değil, bütün müşküllerin perdesini açamıyor.”
“Hakk'ı adam ile tanırlar da adamı hak ile tanımazlar.”
Reklam
Kalbin kurtuluşu: "Ancak Allah'ın huzuruna selim bir kalp ile gelenlerin olacaktır." (Şuara 89)
Her şeyin başı, kalbin dünya ile olan bağlarını, aldatıcı olan bu düzenden koparmakladır.
Bilmek ile yaşamak farklı şeylerdir. İkisi arasında büyük bir fark vardır.
Akıllı olan kişi, müminlerin Emiri Eli b. Ebi Talib (r.a.)'ın sözüne uyar. O diyor ki: "Adamlarına bakarak hakkı öğrenmeye kalkışma! Aksine sen hakkı öğren ki, o zaman hak ehli kimlerdir, öğrenesin."
414 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.