Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Damat Ferit'in 12 Mart 1919'da bir Fransız gazetecisine verdiği de- meç şöyleydi: "Size Türkiye'den önce her şeyini borçlu olduğum Fran- sa'yı anlatabilirim. Üç serserinin Fransa'ya savaş ilan ettiği gün gözyaşı döktük (Çukurova'da Fransızların öne sürdükleri Ermeni militanları- na karşı yapılan savaş kastediliyor)." "Fransa'ya savaş ilan etmenin insanlığa karşı savaş ilan etmek oldu- ğunu söyledik. Söyleyiniz Mösyö, milletin ve saltanat hanedanının ma- sum olduğunu söyleyiniz." (Alemdar ve Hadisat gazeteleri)
Amiral Webb, damat Ferit hakkında...
İngiliz Yüksek Komiser Vekili Amiral Webb, 11 Mart 1919 günü Londra'ya gönderdiği iletisinde yeni kurulan Damat Ferit Hükümeti için "düşünülmesi mümkün olan en İngiliz yanlısı hükümet" nitele- mesini yapıyordu. Hatta bu hükümetin "İngiliz isteklerine uyum de- recesinin hayli mahcup edici (utandırıcı) olduğunu", sadrazamın "her valiye bir İngiliz danışman atamak istediğini", bu önerinin "ilginç ol- duğunu" belirtiyordu. Tutuklamalar konusunda ise şöyle yazıyordu: "Yeni hükümet, övünülecek bir çabayla yeniden tutuklamalara başladı. İtaatli bir ata fazla antrenman yaptırıyoruz. Daha fazla adam tutuklar- sak bu hükümet istifa eder. Daha iyisini de bulamayız. Başbakan her bir valiye bir İngiliz danışman atamak istiyor. Bizi mahcup ediyor.""
Reklam
Mustafa Kemal ve arkadaşları hakkındaki bu idam kararını, İstan­bul’da Damat Ferit Paşa dördüncü defa sadarete getirildikten sonra (5 Nisan 1920) ve Şeyh-ül-îslâm Dürrüzâde Abdullah’ın çıkarttığı bir sıra fetvaların devamı saymak gerekir.
Sayfa 277Kitabı okudu
O sırada Kabinede Şeyh-ül-lslâm olarak Dürrüzâde Abdullah adın­da uşak ruhlu bir yaratık vardı. İlk fetvasını 11 Nisan’da yayınladı. Da­mat Ferit bu fetvaya dayanarak Mustafa Kemal ve Anadolu hareketi aleyhinde bir beyanname neşretti.
Sayfa 272Kitabı okudu
Padişah, mütareke heyetinin başına Damat Ferit’in geç­mesinde ısrar eder. Damat Ferit’i bu iş için Sadrazam izzet Paşaya da gönderir. Damat Ferit, dünyadan habersiz bir saray paşasıdır.
Sayfa 335
19 Mayıs 1919(Atatürk'ün Samsun'a çıktığı gün)
Dünya Savaşı'nın uzun yılları boyunca ulus yorgun ve fakir bir durum­da.Ulusu ve ülkeyi Dünya Savaşı'na sokanlar, kendi hayatlarının derdine düşe­rek, ülkeden kaçmışlar. Saltanat ve hilafet makamında bulunan Vahdettin soy­suzlaşmış, kendini ve yalnızca tahtını güvenceye alabileceği alçakça önlemler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet zavallı, beceriksiz, onursuz ve korkak; yalnızca padişahın buyruğuna bağlı ve onunla beraber ken­dilerini koruyabilecek herhangi bir duruma razı. Ordunun elinden silahları, cephanesi alınmış ve alınmakta . . .
Reklam
İngiliz Muhipleri Cemiyeti
Bu derneğe girenlerin başında Osmanlı Padişahı ve Halîfe-i Rûy-i Zemîn ünvanını taşıyan Vahdettin, Damat Ferit Paşa, Dahiliye Nâzırı olan Ali Kemal, Âdil ve Mehmet Ali Beyler ile Sait Molla bulunuyordu.
Sayfa 5 - Atatürk Araştırma MerkeziKitabı okuyor
Padişah ve Damat Ferit, onu Doğu’yu yatıştırmak için göndermişti. Görünüşte hükûmetin emrini kabul etmiş gibi davranırken, gizliden gizliye Ali Fuad Paşa (Ankara’da On İkinci Ordu Kumandanı), Kâzım Karabekir Paşa (Erzurum’da Dokuzuncu Ordu Kumandanı) ve Rauf Bey ile anlaşmıştı. Onunla beraber gidenler arasında Miralay Refet (Refet Paşa) de bulunuyordu.
16 Mayıs 1919
Mustafa Kemal Paşa, İzmir’in işgalinden bir gün sonra, yani Mayıs’ın 16. günü Anadolu’ya hareket etti. Bu tarih, Millî Mücadele’de bir dönüm noktasıdır. Padişah ve Damat Ferit, onu Doğu’yu yatıştırmak için göndermişti. Görünüşte hükûmetin emrini kabul etmiş gibi davranırken, gizliden gizliye Ali Fuad Paşa (Ankara’da On İkinci Ordu Kumandanı),
Mustafa Kemal Paşa, 5 Nisan 1920'de tekrar hükümeti kuran Damat Ferit Paşa tarafından Divan-ı Harp mahkemesine verilip yargılanmış ve gıyabında idama mahkûm edilmişti. Mustafa Kemal'in rütbe, madalya ve nişanları da ikinci defa elinden alınmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Fevzi ve İsmet Paşaların teklifi üzerine, Mustafa Kemal Paşa'ya askerlik hayatının en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağı, "Gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi" vererek ona, Türk milletinin duyduğu sevgi ve saygıyı ölümsüzleştirmiştir.
Sayfa 350 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
8 Nisan 1920'de Damat Ferit Paşa ve Hükümeti'nin tanınmadığını açıkladık. Damat Ferit'in ilk girişimleri Kuvayı Milliye önderlerinin asi ilan edilip katledilmeleri için fetva almak ve arkasından da Mebuslar Meclisi'ni Padişahın iradesiyle 11 Nisan'da kapatmak olmuştu…
Sayfa 267 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Kázım Karabekir ile Mustafa Kemal arasındaki kompleks ilişki konusunda da iki çift laf etmek elzemdir. 1919 yazında verdiği destekle Mustafa Kemal'in kariyerini ve belki de ülkenin bağımsızlığını kurtaran Kâzım Karabekir, ilerleyen tarihlerde onun birçok kararına şerh düșmekten geri durmayacaktır. ikili, olaylara hep farklı yaklaşmaktadır. Mustafa Kemal tüm ulus çapında bir direniş kurmak isterken, Erzurum' daki kolordusunun başındaki Kâzım Karabekir'in esas derdi doğu sınırını güvence altına almaktır. Mustafa Kemal, İstanbul ile arayı bozmaktan çekinmezken, Kâzım Karabekir gerekli uyarıları yaptıktan ve Damat Ferit Paşa hükümetini düşürdükten sonra inisiyatifin tekrar payitahta geçmesinden herhangi bir sikıntı duymamaktadır. Kısacası, Mustafa Kemal daha radikaldir. Bunun nedeni, biraz sınıfsal biraz da durumsaldır. Sınıfsaldır, zira bir paşa çocuğu olan Kâzım Karabekir'in aksine Mustafa Kemal orta sınıf bir aileden gelmektedir. Ancien régime ve temsilcisi saray, Selanikli bir gümrük memurunun oğlu için pek birşey ifade etmemektedir. Durumsaldır; zira Mustafa Kemal artık müstafi bir askerdir. Görevde olan Karabekir'in tersine daha radikal kararlar alabilir. Hatta böyle kararlar almakta çıkarı bile vardır. Tarık bin Ziyad'ın gemileri yakmasının nedeni askerlerine artık geri dönüș olmadığını göstermek değil midir?"
280 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
1918-1919
1918 ile 19 Mayıs 1919 günü Mustafa Kemal`in Samsun`a gidişine kadar olan bölümü adete bir dizi izler gibi okuduğum çok güzel bir Türk Tarihi kitabı. Sadece Mustafa Kemal`den değil dönemin vaziyetini, tüm önemli olaylarını ve insanlarını anlatan çok güzel bir kitap. Meşrutiyet döneminden, yapılan hatalardan, İttihat ve Terakki cemiyetinden ve Enver Paşa gibi önemli isimlerinden, Saray`dan, Damat Ferit Paşa`dan, Yunan işgalinin fiilen başlamasından, dönemin gazetelerinin manşetlerine kadar neredeyse her konuya değinen sadece 280 sayfalık bir kitap. Bu dönemde Mustafa Kemal`in yaptığı işlere ve gelişen olaylara nasıl tepki verdiğine gelince; adımını çok dikkatli atan, asıl fikrini sadece en yakın dostlarına açan, karşıt görüşlü yüksek mertebe kişilerden yararlanmasını bilen çok zekice hareketlerde bulunan bir yapıya sahip. Birçok defa kitaptan alıntılar da yapmış olmakla beraber okurken müthiş keyif aldığım bir kitap oldu.
Con Sinov
Con Sinov
Yarının Adamı
Yarının Adamı
Yarının Adamı
Yarının AdamıCon Sinov · Masa Kitap · 2023308 okunma
Mustafa Kemal Paşa, İzmir’in işgalinden bir gün sonra, yani Mayıs’ın 16. günü Anadolu’ya hareket etti. Bu tarih, Millî Mücadele’de bir dönüm noktasıdır. Padişah ve Damat Ferit, onu Doğu’yu yatıştırmak için göndermişti. Görünüşte hükûmetin emrini kabul etmiş gibi davranırken, gizliden gizliye Ali Fuad Paşa(Ankara’da On İkinci OrduKumandanı), Kâzım Karabekir Paşa (Erzurum’da Dokuzuncu Ordu Kumandanı) ve Rauf Bey ile anlaşmıştı.
Can Yayınları E-Kitap 1. Sürüm Ocak, 2014, İstanbul( 2013, 8. Basım dikkate alınarak hazırlanmıştır) pdfKitabı okudu
Damat Ferit Paşa son derece bilgisizdir ve feraseti son derece kıttır
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.