İyi bir kitap okumak, geçmiş asırların en iyi beyinleriyle sohbet etmek gibidir... Descartes
Reklam
Sinirbilimci Antonio R. Domasio, ""Descartes'n Yanılgısi" adlı bir kitap yazdı (1994). Duyguların insan beyni için gerekli olduğunu savunup akla duygulardan daha fazla değer veren Kartezyen sistemi eleştirdi. Descartes'in orijinali "Cogito, ergosum olan "Dişünüyorum, öyleyse varım" sözünden yola çıkarak, doğulu bilginlerin benimsediği görüşlerin yok sayılmasının yanlış olduğunu belirtti, Modern Batı felsefesinin akla duyguları karıştırmamak gerektiği düşüncesi insanlığa zarar veriyordu. Halbuki duygulardan sorumlu beyin alanlarıvardt. Öğrenme ve karar verme süreçlerinde duygular önemli rol oynuyordu. Kiminle evleneceğimize, paramızı nasıl değerlendireceğimize, nerede yaşayacağımıza sadece aklımızla karar vermiyorduk.
İyi yönetildiğinde tutkuları üzerinde mutlak bir iktidar kazanamayacak kadar zayıf hiç bir ruh yoktur.
Düşte gelen düşünceler çoğunlukla uyanıkken gelenlerden daha az canlı ve daha az berrak değillerken bunların değil de diğerlerinin yanlış olduklarını nereden bilebiliriz?
Sayfa 43 - türkiye iş bankası, birinci basım, çevirmen: murat erşen, mart 2020, beyoğlu
Reklam
Örneğin bir üçgen varsaydığımda onun üç açısının iki dik açıya eşit olması gerektiğini iyice görüyordum, ama bu nedenle beni dünyada böyle bir üçgenin var olduğuna inandıran hiçbir şey göremiyordum. Bunun yerine kusursuz bir varlığa dair sahip olduğum fikri incelemeye dönerek, tıpkı bir üçgen fikrinde üç açısının iki dik açıya eşit olmasının ya da bir küre fikrinde onun tüm parçalarının merkezine eşit uzaklıkta olmasının kapsanması gibi, hatta çok daha açık şekilde varoluşun o kusursuz varlıkta kapsandığını görüyordum, dolayısıyla da bu kusursuz varlık olan Tanrı'nın olduğu ya da var olduğu en az herhangi bir geometri tanıtlaması kadar kesindir.
Sayfa 41 - türkiye iş bankası, birinci basım, çevirmen: murat erşen, mart 2020, beyoğlu l 41-42
İyi bilirim...
İyi insanların genellikle daha şiddetli acı duyduklarını ve bu acıların bedenlerini daha çok etkilediğini iyi bilirim.
Felsefe, Rene Descartes: “Hakikati bulmamızı engelleyen ön yargıları bir kenara bırakmalı ve şüphe duyduğumuz her konuyu etraflıca sorgulamalıyız. Bu şüpheye yalnızca hakikatin, gerçekliğin araştırılmasıyla sınırlandırmamalıyız.” 
Sayfa 101 - Kafka kitap
Descartes
"İyi kitapları okumak, geçmiş yüzyılların en seçkin zekalarıyla, önceden tertiplenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir."
Reklam
Yaşamda eylemler çoğu kez gecikmeye gelmedikleri için en doğru kanıları ayırt etmek elimizden gelmediği zaman en muhtemel olanları izlemek zorunda olduğumuz şüphe götürmez bir hakikattir, hatta birilerini diğerlerinden daha olası görmesek de bazılarında karar kılmamız ve daha sonra bunlara uygulamayla ilişkili oldukları sürece artık şüpheli olarak değil, ama bizi buna karar vermeye götüren sebep böyle olduğundan çok doğru ve çok kesin diye bakmalıyız.
Sayfa 29 - türkiye iş bankası, birinci basım, çevirmen: murat erşen, mart 2020, beyoğlu
Eskiden iyi saydığım bir şeyi o artık iyi olmaktan çıktıktan ya da ben onu artık iyi bulmayı kestikten sonra hâlâ iyi olarak görmeye kendimi mecbur hissedersem sağduyuya karşı büyük bir suç işlemiş olduğumu düşünecektim.
Sayfa 28 - türkiye iş bankası, birinci basım, çevirmen: murat erşen, mart 2020, beyoğlu l 28-29
Rene Descartes "şüphe, bilginin başlangıç noktasıdır."
& Kilise, bin yıl boyunca başarılı bir şekilde topluma ulaşan bilgileri kontrol altında tutmuştu. Eski ve Yeni Ahit'teki ifadelerin gerçekliği tartışılmazdı. İnanç sorgulanamazdı; şüpheye yer yoktu. Ancak Descartes, a göre şüphe, bilginin başlangıç noktasıydı. &
Sayfa 74 - @betayayincilikKitabı okudu