Hep şunu düşünmüşümdür; Allah, Enver Paşa ile Muhsin Yazıcıoğlu'nu galip olup da kirlenmesin diye mağlup etti. Bu ne güzel mağlubiyet dedim hep. At üstünde Moskofa kurşun sıkarken mitralyözlerle vurularak şehit düşmek ve gençliğinin beş buçuk senesini hücrede tek başına geçirdikten yıllar sonra parti kurup mücadelesini siyaset sahnesinde devam ettirirken helikopterle düşürülerek öldürülmek... Türkmen Kocası Yunus sordu: Kim gelir? Onlar gittiler ve zehirle pişmiş aşı bile isteye, seve seve yediler. Mağlup oldular. Ne güzel mağlubiyet hey!
Sayfa 61
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bayrak, Kalpak, Revolver: İttihad ve Terakki Nasıl Tartışılmalı?
Osmanlı Devleti’nin son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerine gerek yaptığı gerekse yapamadığı işlerle damga vurmuş ve günümüzde bile tartışmalara konu olmayı başarmış İttihad ve Terakki Cemiyeti’ni, herhangi bir ideolojik tarafa sığınmadan doğruları ve yanlışları ile değerlendirerek objektif bir okuma yapılmasını sağlayan oldukça yararlı bir eser. Alana ilgisi olanların mutlaka almasını ve okumasını tavsiye ederim. Kitapta İttihad ve Terakki Cemiyeti’ni her açıdan değerlendiren alanında uzman kişilerin makaleleri toplanmış. Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa gibi İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin kilit isimlerinden başlanılan serüven oldukça geniş ve akıcı bir şekilde Cumhuriyet sonrasına kadar uzanıyor. Osmanlı Devleti’ne ölümcül bir yük yükleyen kapitülasyonların kaldırılması için verilen mücadeleler, 24 Temmuz’da yakılan ulus devlet ateşi, sürekli yalanlar ve iftiralarla gündemden düşmeyen Ermeni meselesinin tüm gerçekleri ile gün yüzüne çıkarılması, ekonominin millileştirilerek milli karakterin kazandırılma planlaması, eğitimde yapılan radikal değişiklikler ve modernleşmeye atılan adımlar, orduda yapılan ıslahatlar ve bu süreçte Alman ekolünün başımıza açtığı sorunlar ve son olarak Cumhuriyet’in ilanı ile yolundan sapmaya başlayan İttihad ve Terakki Cemiyeti… Uzun lafın kısası kitap konuları bakımından geniş gözükse bile elinize aldığınız anda bir çırpıda bitirebileceğiniz akıcılığa sahip, objektif ve bitirdikten sonra devamını isteyeceğiniz bir kitap. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Bayrak Kalpak Revolver
Bayrak Kalpak RevolverKolektif · Timaş Yayın Grubu · 202320 okunma
Reklam
447 syf.
9/10 puan verdi
Osmanlı son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarını yazanlar arasında en beğendiğim yazarlardan birisi...Makedonyadan orta asyaya enver paşa 3cilt,tek adam 3 cilt,ikinci adam 3 cilt,Menderesin dramı,suyu arayan adam kitaplarını okumanızı tavsiye ederim..Dili çok suçlayıcı değil... Farklı düşüncelere sahipseniz "böyle de bir dünya vardı" dedirtecek biri..Bu kitabın basımı artık yok.Sahaflarda bulabilirsiniz...Dikkatli okuyucu için günümüz bakışaçısının ne kadar saçma olduğunu gösteren yaşanmışlıklar var.. Bir kesim İnönüyü kötü gösteriyor bir kesim Menderes'i.. Bildiri okuyan Türkeş 27 Mayısın neresindeydi? İletişimin az olduğu dönemde dede hikayeleri ile büyüyenlerin anlattıklarından çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz...
İhtilalin Mantığı
İhtilalin MantığıŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitabevi · 199995 okunma
Mısır Sıtması
Fakat bir türlü bölüğümden ayrılamıyordum. Enver Paşa disiplinci idi. Tâlimgâhı bitirmeksizin hiç kimse için istisna yapılmasını kabul etmiyordu.
Sayfa 38 - Pozitif YayınlarıKitabı okuyor
Enver Paşa yeni idealler ve ülküler peşindeydi. Anadolu mücadelesine Sakarya Zaferi’nden sonra müdahale edip, lider olmaya çalıştı.
Sayfa 100 - Kronik KitapKitabı okuyor
Ne var ki Enver Paşa Almanya ile ittifaka erken girmişti. Bize sığınan iki Alman zırhlısına (Goeben ve Breslau) Yavuz ve Midilli adı verildikten sonra Rusya Karadeniz sahillerini bombalamaları Alman oyunu değildir. Bu emri verenler Harbiye Nazırı Enver Paşa ve Bahriye Nazırı Cemal Paşadır.
Sayfa 100 - Kronik KitapKitabı okuyor
Reklam
Sözünü ettiğim Mustafa Celaleddin Paşa, Les Turcs anciens et modernes (1869) adlı kitapta Türk milliyetçiliğini yeni bir bakışla ele almaktadır ve bu 19. yüzyılda çağdaş anlamda, ve söylemekte mahzur yok, etnik ırkçı anlamda bir Türk milliyetçiliğinin ilk el kitabıdır. Onun oğlu olan Ferik Enver Paşa da benzer eserler yazmıştır. Torunu Celile Hanım’dır, torununun oğlu da Nâzım Hikmet’tir.
talat paşa türk mü, bulgar mı?
ben türk oğlu ve bir müslüman babanın müslüman oğlu olduğumu her zaman ispat edebilirim. kanaatimce de bir insan doğduğu ve inandığı dine ve içinde büyüdüğü halka mensuptur. din ve milliyet meseleleri sırf kanaat ve telakki meseleleridir.
397 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
İki lider: Mustafa Kemal Paşa ve Enver Paşa İkisi de aynı yıl doğdu. İkisi de kurmay subay İkisi de Türk davasına gönül verdi. Ama; Biri başardı, biri başaramadı. Biri imparatorluğun çöküşünde anılırken, diğeri yeni bir ülkenin doğuşuyla anıldı. İki büyük değer Biri vatanı kurtardı; Türkiye Cumhuriyetini Kurdu. Diğeri Turanı kurmak istedi; Pamir Dağlarının etekle-rinde istilâcılarının kurşunlarıyla şehit düştü. Biri Türkiyenin öncüsü, diğeri Türk dünyasının öncü-sü, Bir iki devi bir kitapta bir araya getirdik. Mustafa Kemalin mantığı, Enver Paşanın roman-tizmi... Mantık da gerek, romantizm de... Akıl ve ruh birleşiyor..
Bir Vatan İki Reis
Bir Vatan İki ReisÇınar Özkan · Kamer Yayınları · 2019277 okunma
Soykırım ve tehcirler kolektif şiddet eylemleridir. 20. yy'da ki Ermeni Tehciri’nden Yahudi Holokost’una dek, hepsi muazzam ölçekte organizasyon, idari ve bürokratik mekanizma gerektirir. Çünkü tehcir veya soykırımın uygulanması için zemin etüdünün yapılması, alt yapının hazırlanması gerekiyor. Soykırım veya tehcir uygulama kararlarını
Reklam
Talât Paşa Dahiliye Nazırı, daha sonra, 1917’de Sadrazam oluyor. Ama aslında Ocak 1913’ten sonra, Hans-Lukas Kieser’in de vurguladığı gibi, Osmanlı’da iç ve dış siyasetin tek patronu. Enver Paşa’yı askeriyenin tek patronu gibi düşünürsek ve Birinci Cihan Harbi’nde farklı cephelerde de savaştığını göz önüne alırsak, neredeyse en etkin siyasi karar alıcı Talât. Talât’ın güvendiği, onun tornasından çıkmış, onunla mesai yapmış, çevresindeki diğer İttihatçıların çalışkanlıklarına, güvenilirliklerine, vatanseverliklerine kefil olduğu bürokrat ve teknokratların yeni rejimin kadrolarında çok önemli pozisyonlar bulduğunu görüyoruz. Bu da şunu gösteriyor: Mustafa Kemal Atatürk, Talât Paşa’nın birlikte çalıştığı, verim aldığı, itaat ve sadakatlerinden şüphe duymadığı bürokratlarla çalışmış, onlara itimat etmiş.
Diktatör
İttihat ve Terakki umumî merkezi Birinci Dünya Savaşı'nın son yılında artık zaferden tamamiyle umut kesilmişti. Rusya da yıkıldığına göre, tekli barış yapma imkânı aramak fikri hepsini sarmıştı. Fakat Enver Paşa'ya bu bahsi açmaya hiçbirinin cesareti yoktu.
Sayfa 33 - Pozitif YayınlarıKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.