Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı; "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir
Sokrates mesajının fikirsel yapısı ve düşünce tarihindeki yeri
Gelenekçe Sokrates mesajının iliğini dile getiren ve bir özdeyiş biçiminde belirtilmiş olan,eski Delfis tapınağının girişindeki -kendini bil-(gnothi seauton) buyruğu,felsefi düşünce alanında Sokrates'le açılan bu kopernikçe devrimin simgesi sayılabilir.
"Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı, "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli. - Fakat Batı kültüründe etkili olan bu tutum değil, insanın "tanrı suretinde olduğu" öğretisi oldu, bu da sahiden o mertebeye erişmeye dönük hep yeni hamlelere yol açtı."
“Gnothi seauton” Kendini bil
sokrates der ki:
❝Zihin dönüp kendini incelemeye başlamadan gerçek felsefe yapılamaz. Sokrat bunu, “Gnothi Seauton” (kendini tanı) sözleriyle belirtmiştir.❞
"Delphi Tapınağında yazılı olan "Kendini Bill (Gnothi Seauton)" mesaji, Sokrates'in tam olarak hayat görüşünü yansıtmaktadır. Sokrates'e göre birey ancak kendini tanırsa gerçek anlamda mutlu olabilecektir."
Kendini Tanımak Üzerine..
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı , 'Kendini Tanı' (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu : Tanrı değil de bir insan olduğunu ,yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma ,bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı' ya denk olamazsın,yine de olmaya çalışırsan ,mükemmellikten uzaklığından ,kırılganlığından ,cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Felsefi düşünüş; kişinin, bilgisinden şüphe etmeyi öğrendiği, özellikle kendini bildiğinden beri bağlı kaldığı inançlara, imanla bağlandığı düşüncelere ve doğru olduğunu varsaydığı gerçeklere kuşkuyla baktığı an başlar. Sokrates bunu: "Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir." sözleriyle özlü bir biçimde dile getirir. Bağlandığımız inançlar, bizim için sarsılmaz gerçekler haline nasıl gelmiştir? Belki gizli bir dilek, düşünce kılığına bürünerek onları doğurmuştur. Zihin dönüp kendini incelemeye başlamadan gerçek felsefe yapılamaz. Sokrates bunu, "Gnothi Seauton" (kendini tanı) sözleriyle belirtmiştir.
Gnothi seauton = Kendini Bil!
Hakikati bulmak isteyen insanın önce kendini tam anlamıyla tanıması gerektiğini iddia ediyor. Ve bunu yapmak için, o insanın geleneksel bakış açılarından, hatta yaşadığı çağdan ve ülkeden kendisini ayırması gerektiğini ve sonra da o mesafeden kendisine bakması gerektiğini söylüyor.
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı; "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir.
''Kendini Tanı'' (Gnothi seauton)
''Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü övünüp durursun sürekli.''
Mükemmelliği aramak, ümit kırıklığına vesileler bulmak demektir. Antik Çağın Delfi Tapinagi'ndaki meşhur yazıt, biraz da bu nedenden dolayı, "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsin, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrıya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliginden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Sayfa 16
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı, "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Resim