2021 7. kitabı
#okudumbitti #YaşarKemal #YılanıÖldürseler #102sayfa "Anayı öldürmek zor." "Öldüremez her babayiğit anasını.." "Anasını öldürmek için bir insan çok yürekli olacak" Baskının insan psikolojisine olan etkisini daha iyi anlatan başka bir kitap var mıdır bilemiyorum. Sanırım güzellik başa bela sözünün tam olarak anlam bulduğu bir hikayesi var kitabın. Yalan, iftira, kin ve nefreti her sayfasında yüreğinizde hissediyorsunuz. "Bir dayanır iki dayanır.." "çocuktur bu..." "Ağzından girip burnundan çıkarlar.." "Öldürtürler Esme'yi.." "Kadınları çocuklara öldürtürler.." "Anasını öldürecek Hasan" Yıllar boyunca değişmeyen ve içimizi o kadar çok acıtan bir gerçek ki. Namus davası diyerek, kan davası diyerek eline silah tutuşturulan gencecik hayatlar.. İsyan ederek okuduğumuz, keşke kurgu olsa diye umduğumuz hayatın gerçek yüzü.. Evet belki kitaptaki hikayede isimler yazarın kendi insiyatifi ile Hasan olmuş, esme olmuş. Ama biz biliyoruz ki Anadolu nice Hasan'ların nice Esme'lerin hikayeleri ile dolu. Sarsıcı bir hikayesi var belki ama Yaşar Kemal'i şimdiye kadar okumamış olanlar için başlangıç kitabı olabilir diyeceğim bir eser Yılanı Öldürseler. Daha önceki paylaşımlarımda sorulmuştu ama çok fazla kitabını okumadığım için bu soruya cevap verememiştim. Ama şimdi diyebilirim ki Yaşar Kemal okumaya başlamak için ideal bir bir eser.. "sen konuşur muymuşsun Hasan" " 'Konuşurum' dedi Hasan dik. 'adamını bulursam" "Onlar da durmadan bir şeyler uyduruyorlardı. Hem uyduruyorlar, hem uydurduklarını bile bile, az sonra da uydurduklarını gerçeğe çevirip inanıyorlardı"
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,2bin okunma