Kitaba ismini veren "Gog" kitaptaki baş kahramanımız... Gog'u tımarhanede tanıyor yazar, O'nu hem doktorlardan hem kendisinden dinliyor. Bir zaman sonra Gog, kendisine günlük şeklinde tuttuğu notları okuması için veriyor ; fakat daha sonra kendisine ulaşamayıp notları da teslim edemeyince yayınlamaya karar veriyor ve bizim Gog ile olan yolculuğumuz da bundan sonra başlıyor.
Gog ; iki kitabın tek ciltte birleşmesiyle oluşmuş, 2.si 20 yıl sonra kaleme alınmış ,kahramanımız Gog'un tuttuğu günlüklerden ya da anılardan oluşmuş bir kitap, deneme de diyebiliriz türüne.
1.Kısım konu olarak karışık olsa da; kitabın 2.kısmı edebiyat ağırlıklı, kitapların basılmamış , şiirlerin yayınlanmamış kısımlarından,Don Quijote gibi bazı edebiyatçıların hayatlarından bahsediyor.
Peki kimdir Gog?
Gog, Dünya Savaşı sırasında iş kurmak için mücadele veren, sonrasında milyarder olan içgüdüleriyle hareket eden doyumsuz bir tip.Tek tutkusu gezmek, farklı yerler keşfetmek ve yaşadıkları zamana bir şekilde katkısı bulunan tanınmış kişilerle görüşmek olan, aynı zamanda da ilginç zevklere sahip (devler koleksiyonu, domuz kalbi koleksiyonu oluşturmak gibi) bir karakter.
Her yazıda değişik zamanlarda yaşanmış farklı farklı olaylar, kahramanlar var ; haliyle sıkılmıyor her hikayede yeni bir sürprizle karşılaşıyorsunuz.Siyasetçiden filozofa, bilim insanından şaire, profesörden büyücüye aklınıza gelecek her türden insanla görüşüyor. O'na bu görüşmelerin kapısını açan da tabii ki para ve para uğruna her şeyi yapmaya hazır olan yalaka tipler.
Yazarın muhteşem hayal gücü karşısında ise şaşıp kalıyorsunuz. Her hikaye muazzam bir hayalin ürünü.Gog'un Hitlerle görüşmesini öyle inandırıcı anlatmış ki sanırsınız siz de yanlarındasınız.Özellikle 2.bölümde Tolstoy 'un anısını anlattığı ya da bazı ünlü eserlerin ortaya çıkmayan, basılmayan nüshalarından bahsettiği yazılar.Goethe, Kafka gibi...Hatta bir ara kendimi kaptırıp Franz Kafka ile ilgili yazıyı okuduğum bölümde "Tüh bu hikaye de güzelmiş, taslak olarak kalmasaymış." dedim. Peki Faust'un yayınlanmamış dediği kısmı okurken duyduğum heyecan.
Gog ile olan 2 günlük yolculuğum bana büyük keyif verdi.Sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyor, kesinlikle tavsiye ediyorum canlar.