Dünya edebiyatının başyapıtlarından olan GOG, uzun bir aradan sonra yeniden okurla buluşuyor. 20. yüzyılın ilk yarısının en tartışmalı yazınsal kişiliklerinden biri olan Giovanni Papini (1881-1956), Gog'da yarattığı saf, cahil ama bir yandan da dünyada olup bitenin nedenini arayan Amerikalı milyarder tipi aracılığıyla olağandışı bir portreler galerisi çiziyor.  Elinin altında imparatorlara yaraşır bir servet bulunan bu yarı vahşi 'kahraman', kitapta Bernard Shaw'dan Gahndi'ye, Freud'dan Einstein'a kadar pek çok ünlü kişiyle tanışıyor ve içgüdüsel zekâsını en akla gelmez istekleri yerine getirmek için kullanıyor.  "İnsanlar sağır kalpleri yüzünden yüzyıldan yüzyıla daha çok azap çekilen bir cehennemde hâlâ inleyip duruyorlar" diyen Papini, taklidi imkânsız üslubu ve hicviyle "düzyazının Dante'si" olarak adlandırılan bir yazar.
496 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1931

7/10 puan verdi
Neden Okudum : O dönem 1000Kitap’ta çok övülüyordu. Ben de merak ettim haliyle, aldım ama bolca beklettim. Hem ben böyle parçalı bulutlu şeyleri okumayı severim:) Değdi mi : İş Bankası kitabın iki cildini beraber yayınlamış. İlki 2. Dünya Savaşından önce, ikincisi ise sonra yazılmış. Kitaplar için ilginç öyküler antolojisi diyebiliriz. 20.yüzyılın ilk yarısında manyak zengin işadamı Gog üzerinden fikirlerini paylaşmış bizimle Papini. Gazeteciymiş, Eduardo Galeano’yu da hatırladım sanki. Ama daha farklı tabii. Dönemin zihni sinir fikirleri, endişeleri, fırsatları, ünlüleri işte ne ararsanız var bu kitapta. Sade ve anlaşılır anekdotumsu öyküler, sıkıcı da değil. Ama alınacak zevk okuyana göre değişiyor tabii. Ben arafta kaldım biraz. Kim Okusun: İki dünya savaşı arası (ve sonrası) dönemi merak edenler. Edison,Hitler, Dali gibi karakterleri ve “Valla benim de aklıma gelmişti” tarzı şeyleri okuduğu kurgunun içinde görmekten haz alanlar. Dünyaya farklı bir açıdan bakmayı sevenler.
Puan vermedi
OkudumBitti #GOG #GiovanniPapini #TürkiyeİşBankasıKültürYayınları Çeviri : Fikret Adil Merhaba arkadaşlar yazarı ilk defa okudum. Kitap kısa hikayelerden oluşan dört yüz yetmiş sayfalık iki cilt halinde basılmış (tek kitap) Birinci ciltte iki yüz kırk dört, ikinci ciltte iki yüz yirmi üç hikaye yer almakta. Aslında hikaye değil, yaşadıklarını notlar halinde Yazmış Gog efendi. Bir nevi günlük gibi. Asıl adı Goggins olan Gog, cahil, kaba saba, tipi bozuk bir insan. Birinci Dünya Savaşı 'ndan sonra nasıl olmuşsa, dünyanın en zenginlerinden biri olmuş. Öyle böyle değil, deli para. İş dünyasından elini eteğini çekip parasını çeşitli dünya bankalarına gelişigüzel yatırmış. "Şimdiye kadar paranın kölesiydim, bugünden tezi yok o benim uşağım olsun" der, o günden sonra yeni bir hayata başlar. Çeşitli adalara geziler, her türlü çılgınlık, akla hayale gelmeyen şeylere para harcama. Zengin ve ünlü insanları ziyaret. Bir yazarın ufacık, yayınlanmamış hikayesi için büyük paralar ödemeler, daha neler neler. Ziyaret edip sohbet ettiği insanlar insanlar arasında kimler yok ki, aklımda kalan bazılarını sayayım. Ford, Gandi, Einstein, Freud, Lenin, Salvador Dali, Picasso, Hitler ve daha başkaları. Kitabı yaklaşık altı ayda okudum Her bir hikaye birbirinden farklı olduğundan elime alıpta bitirmedim, çünkü hepsi çok değişik. Bilemediğimiz ülkeler, gelenekler, görenekler, tuhaf alışkanlıklar. Zengin, fakir insanlar. Çok ilginç anıları var Gog'un, okuyunuz efendim. Kitabın hacmi korkutmasın hem tek seferde okuyup bitirilecek bir kitapta değil, okuduğunuz kitabın yanına koyup birer bölüm göz atın Kitapla kalın sevgili dostlar
10/10 puan verdi
Gog, yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Bu yüzden de heyecanla başladım diyebilirim. İsminin tuhaf olması ve herhangi bir şeyi çağrıştırmaması beni kitaba çekmişti ve alışveriş yaparken aniden onu da
9/10 puan verdi
Bizim oralarda ‘zebil olmak’ diye bir tabir var, karşılığı şu olabilir; sınav hazırlığı, okuması, konuşma, dinleme sınavları derken( ingilizceciler ağlaşırken :)), sisteme girmeyi de eklemem lazım, elimde bu değişik güzel kitabın, sürünmesi, tadına varılamaması vs. Kitabı çok beğendim ben, bir iki bölümü sarmadı,(o da benden kaynaklıdır) bölümler uzun olmadığı için okumak sıkmıyor.
8/10 puan verdi
Gog, Amerikalı ultra zengin biri. İstediği her şeye sorunsuz, parası sayesinde sahip oluyor. İki kitaptan oluşan bu eserimiz ilk başlarında Gog’un birçok kişiyle buluşmuş haliyle bizi karşılıyor. Bir
10/10 puan verdi
Gog, okuyanı değiştirecek bir kitap. Kişi, kitabı okuyup bitirdikten sonra ruhunda bir değişim hissetmiyorsa, o kitap bir balta ile, putlaştırdığı düşüncelerini kırmıyorsa onun, ona kitap demek diğer kitaplara hakaret olur. Genç arkadaşlarıma hiç de haddim olmayarak şunu söylemek istiyorum: Zihninizi çerçöp ile doldurmayin ne olur. Okunacak onca büyük eser var iken, sırf kalabalıklar yapıyor diye, onu üretmek için kesilen ağaca değmeyecek zırvaları baş tacı etmeyin. Lütfen unutmayın, çoğunluğun yaptığı şey sıradandır. Gog ve buna benzer büyük yapıtlar şu dünya denen yaban ellerde, hakikati arama sürecinde, yolumuzu aydınlatan ışıklar olacaklardır. Selamlar saygılar...
%71 (336/471)
Puan vermedi
İzmir kitap fuarından stand görevlisinin tavsiyesi üzerine aldığım bir kitap. Normalde hemencecik karar veremem kitap alma konusunda. Ama nasıl oldu bilmiyorum aldım. Bilen çok yokmuş gördüğüm kadarıyla. Okuyan da sevmiş. Madem öyle başlayalım bakalım.
10/10 puan verdi
GOG... İtalyan yazar Gıovannı Papını'nin 20 yıl arayla yazdığı iki kitaptan oluşan 471 sayfalık muazzam eseri. Anı mı dersin ,günlük mü dersin, deneme mi dersin bilmiyorum ama kitap görünümlü ansiklopedi okudum sanki. Hani tüm dersler kitapları vardır, sınava hazırlanan ögrenciler bir kitap alır içinde her branş mevcuttur,tek kitapta işi hallederler.Hah işte tam da böyle bir kitap bu eser. Neler neler yok ki içinde. Toplumlardan, dinlerden,yönetimden,ekonomiden,hayvanlardan,bitkilerden girip yazarlardan,filozoflardan,atomdan,evrenden,dirilişten,ölümden çıktım. Ve çok daha fazlası.. Paraya para demeyen bir insanın huzursuzluğunun,içindeki dolduramadığı boşluğunun,tatminsizliğinin,her şeye ulaşırken aslında hiç bir şeye ulaşamayan o rahatsızlık verici hiçlik duygusunun ortaya çıkardığı dünya turuna çıkmak harika bir deneyimdi.Kıta kıta,ülke ülke,şehir şehir dolaşıp dünyanın gelmiş geçmiş en büyük beyinleri ile sohbet etmek her okura nasip olmalı bence. Fazlaca şaşırtıp fazlaca düşündürdü. Bu şekilde okurunun iklimlerini değiştiren eserler, 'Klasik' diye nitelendirilmeyi analarının ak sütü gibi hakediyorlar. En uzunu 2.5 sayfa, genelde 1.5 sayfa şeklinde kısa kısa süren denemelere ne ara giriş yapıp ne ara geliştirip sonuca ulaştık anlamadım. Öyle misss gibi bir eserdi valla.. Ben yine çok beğendim. Siz de okusanıza? Tavsiye midir? Gönül rahatlığımla.
7/10 puan verdi
Kitabın ilk 100 küsür kadar sayfasını zerre keyif almayarak okudum. Sebebi ise seksist fikirler, tepeden bakan üslubu ve daha önce Schopenhauer' de de yaşadiğım eleştiriye kapalı önyargısal bir anlatımı idi. Ki entellektuel, eleştirel bir kitap yazarken daha ılımlı ifadeler kullanan yazarlar bana daha yakın geliyor. Az buçuk arastiran tum okurlar zaten yazarin ünlü sahsiyetlerle görüsen ABD' li bir milyonerin anıları olduğunu biliyordur. Hiç keyif almadığım ilk bölümde absürd fikirleriyle öne çıkan sözde sanatçılar, bilim adamları veya felsefeci karakterler bana insanoğlunun ne kadar cahil olduğunu hatirlatti. Kitap kesinlikle zamanınin ötesinde değerlendirilemeyecek fikirler içeriyor. O kısımlar bana bugünkü sartlar altinda cok sıkıcı ve hatta biraz bayağı geldi. Ilk kitabın sonlarina dogru ve sanirim 30 yıl sonra yazdıgı 2. Kitapta Papini ergen asiliğini nispeten atmış olacak ki daha evrensel, insanlığa eleştirel bir bakış sunan yazılarla karşıladı beni. Bu bölümleri baştaki keyifsizligimi unutarak keyifle okudum.
roj1
Puan vermedi
Givanni Papini emeğinden ötürü müteşşekirim ki GOG gibi biricik bir şahsiyetin yazılarını onca zorluğuna rağmen bir araya getirmiş. Birçok satırı okurken zaman ve mekan çemberimin algısal olarak dışına çıktım ve bu benim için ayrı ayrı birer lezzet ışığıdır.

Giovanni Papini
Giovanni PapiniYazar · 6 kitap
Giovanni Papini, İtalyan yazarı (Floransa 1881 - 1956). Kendi kendini yetiştirdi, ateşli, kırıcı ve aykırı düşünceli bir polemikçiydi. Birçok öneli topluluk ve dergi kurdu: Leonardo (1903-1907), L'Anini a (1911), La Voce (1912), Lacerba (1913-1914). Birçok çelişik teoriyi benimseyip bıraktıktan sonra, gösterişli bir şekilde Katolikliğe geçti. Ama kendi düşünce tarzına ters düşen nazariye veya insanlara karşı kavgacı tutumunu değiştirmedi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.