·288 syf.····Okunma: 09 Ocak 2021 20:39 Niteliklerini artırmak isteyen insanlar için küçük bir klavuz tadında birçok öneri listesininde içinde bulunduğu güzel bir söyleşi olmuş. Eğitim seviyesi ve entelektüel kişiliğiyle İlber Ortaylı birçok dalda yolumuza ışık tutabilecek noktalara değinmiş. Kitap bu yönüyle dikkate değer bir çalışma olmuş. Yine de insan yer yer bazı eleştirileri kabul etmekte zorlanıyor. Değişen insan, yozlaşan toplumlar, kaybolan değerler özellikle nüfus artışı ve elbette basarız kentleşme birçok ülkede genel problem. İnsan yer yer acı da olsa bazı şeyler kaçınılmaz demekten kendini alamıyor.Onun haricinde her insan gibi Ilber Bey de kendi dünyasının gözleri ile bir-çok konuya değiniyor. Özellikle ülkedeki yazar ve eserlerde örnek vermekteki 'seçiciliği ' bana İsmet Özel in'' insan hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır ''mısralarını anımsattı. Bir yandan imrenerek ve birçok not alarak kendime kaynak kabul edebileceğim bir eserken, bir yandan bazı haksızlıklar yapıldığını da düşünmedim değil. Kitaplıkta kendine yer bulacak bir kitap denebilir.