2021 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 09:46
Çok spoiler vereceğimi sanmıyorum. Bu kitabı alalı yıllar geçti ama hiçbir zaman başlamaya cesaret edememiştim. Başlangıcındaki kökeni eski kelimeler kitabı anlayamayacağımı düşündürtmüştü bana. Zamanı gelmiş gibi hissettim ve sonunda başladım. Öncelikle kurgusu ve işlenişi gerçekten olağanüstü bir kitap. Hayri İrdal'ın kendisiyle ve içten içten çevresiyle çatışması harika anlatılmış. Yıllar geçtikçe ve olaylar geliştikçe karakterin yaşadığı ruhsal değişimler gözümüze çarpıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar, Türk edebiyatının en ikonik karakterlerinden biri olan Hayri İrdal'ı öyle ince işlemiş ki şaşkınlıkla okudum. Bu karakterle yetinmeyip bir diğer çok ikonik karakter olan Halit Ayarcı'yı oluşturmuş. Aslına bakarsanız baştan aşağı devrim gibi bir kitap. Tüm bu olay örgüsü ve karakterlerin yanında beni en çok etkileyen rüyaların işlenişi oldu. Başka kitaplara bakarsak rüyaların çok düzenli, sanki gerçek hayattan bir olay gibi anlatıldığını görüyoruz. SAE'de ise rüyalar tıpkı bizim gördüklerimiz gibi tuhaflıklar ve karmaşa içeriyor. Bu kitabın en sevdiğim kitap olan Aylak Adam'ı etkilediğini düşünüyorum. Özellikle C. ve Hayri İrdal arasında bir bağ kurabildim. Son olarak kesinlikle tekrar tekrar okuyacağım bir kitap ve Türk edebiyatına ilgili herkesin okuması gereken bir kitap.
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202353,1bin okunma