* Geçmişten günümüze uzanan güzelliğin tarihçesini mimari, resim, sinema, heykel gibi sanat dallarında arayan estetik ve felsefesini birleştirerek tarih boyunca ortaya konmuş güzellik algısının bir panaromasını çizerken yazar bir yandan güzelliğin tarihini yazarken diğer yandan güzellik algısının nasıl evrildiğini tüm hatlarıyla masaya yatırmış.
** Felsefi manada güzellik kavramı estetik dediğimiz alanın içerisinde yer alır. Hem bireysel manada hem de toplumsal açıdan güzellik kavramı kültürden kültüre değişkenlik gösterir. Bu açıdan güzellik kavramı subjektif bir yargıdır. Burda asıl soru insana güzel görünen, güzel dediğimiz şeyi neye göre belirliyoruz?
*** Eco güzellik algı ve anlayışında mutlak bir güzelliğin söz konusu edilemeyeceğini ve bu savını yoğun sanat eserleriyle birleştirerek açıklamıştır. Eco'nun en eleştirilecek tarafı ise güzellik anlayışını sadece Batı kültür ve sanatı çerçevesinde değerlendirmiş olmasıdır.
**** Antik Yunan'dan günümüze Platon güzelliği idea ölçüsünde ele alırken, Aristo ahenk uyum ve düzen, çağdaş dünya ve felsefede ünlü matematikçi Fibonacci'den kalan Altın oran kavramının yansımalarını güzellik algısına görürüz. Bu açıdan Antik Yunan'dan göreceli bir güzellik varken, sanata matematiğin dokunuşu ile birlikte bilimsel bir anlam kazanmıştır.
***** Nietzsche 'de iki farklı güzellik mevcuttur. Apolloncu güzellik dinginlik ve ahenk, karşıtlık barındıran karamsarlık ve huzursuzluğu andıran Dionysosçu güzellik. Estetik ve güzellik algısının bir tarihçesini sanatsal ve felsefi öğelerle harmanlayan yazar uzun bir yolculuğa çıkarıyor...