Bugüne kadar yüzlerce kitap okudum. Okuduğum bunca kitap arasında beni en çok etkileyen, bende iz bırakan, okurken kendimdeki değişim - dönüşümü gördüğüm kitaptır Ölümcül Kimlikler.
...
Amin Maalouf Ölümcül Kimlikler'de deyim yerindeyse bir aynanın karşısına oturtuyor insanı. Ve sorgulamaya başlıyorsun kendini, hayatı, ideolojileri, dinleri...
İnsan bir çok kimliğe ( din, etnik, cinsiyet, ten rengi...) sahiptir. Peki neden bazı insanların sadece bir kimliği ön plana çıkıyor? Neden bu insanlar sahip oldukları bunca kimlik arasından sadece bir kimliği uğruna işi radikalizme vardıracak kadar rayından çıkabiliyor? Bir insanın dini kimliği ön plana çıkarken, başkasının etnik kimliğinin ön plana çıkmasının nedeni nedir? İnancı - davası uğruna hayatını feda edecek kadar insanı koşullandıran etmenler nelerdir?
.....
Kavramların sadece kağıt üzerinde temiz kaldığını ve sonuç olarak insanı merkeze alan ideolojilerin de zamanla kendisi ile çelişebildiğini, haksızlığa-hukuksuzluğa bulaşabildiğini gözler önüne seriyor Maalouf. İyiliğin herhangi bir dinin veya ideolojinin tekelinde olmadığı gibi kötülüğün de
herhangi bir dinin, ideolojinin tekelinde olmadığının altını çiziyor.
....
Sonuç olarak ; insan bir çok kimliğe sahiptir. Ve insanı insan yapan bu kimliklerin bütünlüğüdür. Bu kimliklerden herhangi birisi ile var olmaya çalışmaktan ziyade sahip olduğumuz tüm kimliklerle yaşantımızı devam etmemiz gerektiğini belirtiyor Amin Maalouf.