2021 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 01:55
Öncelikle konusundan bahsedeyim.Farabi,Platon ve Aristoteles’in öğretilerini noktasına kadar bilen,onları her açıdan takip edip bu öğretileri İslam ile harmanlayan kıymetli bir filozof. Kitabın ismine aldanıp Farabi’nin bir kişisel gelişim kitabı yazdığına aldanmayın sakın.Mutluluğun Kazanılması siyaset felsefesi hakkında üzerine dersler verilebilecek bir eser. Eser çevirmenin siyaset felsefesi,Farabi,Farabi’nin etkilendiği ve kimlere atıf yaptığına dair bilgilerden oluşan uzun ön sözüyle başlıyor.Ardından Farabi 50 sayfa boyunca mutluluğu nasıl kazanacağımızı bize öğütlüyor.Peki mutluluğu nasıl kazanacağız?Herkes işini hakkıyla,layığıyla yerine getiririrse en mutlusu biz olacağız.Eserde ideal yönetici ve yönetenler nasıl olmuş genellikle buna değiniyor.Yöneticinin adaletli,iradeli,dürüst olmasının yanında geleceğin yöneticilerinin küçüklükten yetiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.Klasik siyaset felsefesi eseri fakat 50 sayfa olduğundan basit bir esermiş gibi düşünmeyin.Okurken beni fazlasıyla yordu.Çünkü “şey” üzerinde çok fazla durduğundan bunu anlaması basit değildi.Yani sadece siyaset felsefesine değil ontolojiye de değinmiş. Eseri okurken doğal olarak Platon’un Devlet’i aklıma geldi.Çünkü Farabi’nin etkilendiği filozoflardan birisi de Platon.Platon Devlet’i kaleme alırken diyaloglardan faydalanmıştı.Farabi ise Mutluluğun Kazanılması’nı düz yazıyla bize anlatıyor. Farabi’den okuduğum ilk eserdi.Felsefe hakkında pek bilginiz yoksa bu eserle başlamanızı tavsiye etmem.Felsefe severlere de sonuna kadar öneririm
Mutluluğun KazanılmasıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20245,4bin okunma