Puan vermedi·158 syf.····Okunma: 12 Ocak 2021 01:53 Yeraltından Notlar
Fyodor Mihayloviç DOSTOYEVSKI
________________________________
..."çünkü bence sevmek, manevi üstünlük kurmak, zorbalık etmek anlamına gelir.Ömrüm boyunca başka türlü düşünmedim; hatta şimdi bile bazen sevginin sevdiğimizin bize gönül rızasıyla bağışladığı, kendine zorbalık etme hakkından ibaret olduğunu düşünüyorum."
________________________________
Kitap iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım "yeraltı" ikinci kısım ise "notlar".
İlk kısımda insanoğlunun derin karakteristik ve psikolojik analizi yer almaktadır. İnsanoğluna ait en büyük özellik olan nankörlüğü anlatmış.
İkinci kısımda ise ilk bölümde yaptığı insanoğlu felsefesine örnek olacak nitelikte bir öyküye yer vermiştir. Kahramanın olaylar karşısındaki dengesiz davranışlarını, çok bildiğini ve kimse gibi olmadığını düşündüğü halde ezikliğe boyun eğdiği geri dönüşü olmayan durumlarını, anlık düşünce değişimlerini ve benzer yöndeki insani davranışları analiz etmiştir.
Kitabı okuyan herkes (ben dahil) böbürlenerek "resmen beni anlatıyor" diye düşünebiliriz. Bazı bölümler de bizim iç dünyamız ile paralel olduğunu düşünüyorum.
Diğer yandan ise bir yeraltı insanı olmak, övünülecek bir şey mi bilmiyorum.
Kitaptan bir alıntı ile bitirmek istiyorum incelememi:" İnancım, umudum, sevgim vardı...
Ben huzur istiyorum, huzur."
İyi okumalar..