···Okunma: 02 Ocak 2021 19:41 Henry Munson Jr., tarafından yazılan ve Türkçeye Ortadoğu'da İslam ve Devrim adıyla tercüme edilen bu kitap, 1981 yılında ABD'de Yale Üniversitesi tarafından, Türkiye'de ise Akademi Yayınları Cemil Polat - Halil Ekşi çevirisiyle 1990 yılında yayımlanır.
Ortadoğu'da İslam ve Devrim adlı kitapta temel soru şu: "Neden İslam Devrimi sadece İran'da gerçekleşti? Niçin diğer yerlerde etkili olmadı? Ortadoğu toplumunun siyasi geleneği ve kültürel analizi yapılarak, Arap devletlerinde değil de Fars (Pers) kökenli İran'da gerçekleşmesinin analizi yapılıyor.
Yazarın belirtiği gibi konu esas olarak İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye üzerinden inceleniyor. Bu sayede geniş alana yayılmadan belli bir daire içinde olayların daha iyi anlaşılması amaçlanıyor.
İran devriminin benzerinin diğer Ortadoğu ülkelerinde neden olmadığı sorusu üzerine çeşitli tezler öne sürülüyor. Genelde İran üzerinden İran'daki devrimin diğer yerlerde niçin gerçekleşmediği anlatılıyor. Bunu yaparken de çeşitli etkenleri konuyla çarpıştırıp sorguluyor. O etkenlerin 1979 İran devriminde sağladığı katkıyı da anlatıyor. Sadece İran kısmı da değil, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye kısımları sayesinde de okuyucuya epey bilgi veriliyor.
Kitabı bir belgesel izliyormuş gibi okudum. Olaylar kısa ama etkili (çok derine inmeden) bir şekilde anlatılmış. Ortadoğu üzerine belgesel film çekmek isteyenler için hazır metin diyebilirim. Suriye kısmına gelindiğinde ise Suriye'deki bir kesime bakışın değişmeden aynı şekilde devam etmesi, maalesef Ortadoğu'daki kan ve gözyaşının da arkasındaki sebeplerden biri olmaya devam ediyor. Suriye'de 2011 yılından beri ABD tarafından yıkım ve işgal projesine destek verenlerin, yıllar önce de yine kan ve gözyaşına hizmet edenlerle aynı taban da olması da düşündürücü.
Kullanılan dil, anlatım, çeviri (eğer çeviri de bir sıkıntı yoksa), kaynakça ile İran devriminin nasıl gerçekleştiğini buna karşılık Suriye'de ise niçin olmadığı konusu perdeye yansıtılıyor.
2021 yılında okuduğum ilk kitabı bu oldu. Kitabın baskısı yok, ancak sahaflarda bulunabilir. İlgilenenlere tavsiye ederim.
Bu kitabı 1 - 2 Ocak 2021 tarihleri arasında okudum. İnceleme yazısı ise 13 Ocak 2021 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi.