···Okunma: 10 Ocak 2021 02:33 “Yemin ederim ki, her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır; gerçek, tam manası ile bir hastalık.”
Son zamanlarda popülaritesi artmış olan mükemmel bir Dostoyevski klasiği “Yeraltından Notlar” okuyan herkesin seveceği ve kendinden bir parça bulabileceği bir eser. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde İsimsiz kahramanımızın iç dünyasını yer verilmiş ve olay örgüsü taşımazken, ikinci bölümü ise iç dünyasının hayatına yansımasını konu alıyor.
Eserin 19.yüzyılda yazılmasına rağmen günümüz insanına da ayna tutması kitabı daha fazla benimsememize sebep oluyor. Belki de kahramanın isimsiz oluşu okuyanların kendini başrole koymasını kolaylaştıran bir durumdur, kim bilir?
Ebat olarak ince bir kitap olarak görünse de içi oldukça yoğun ve düşündürücü imgelerle doluydu. Öyle ki bir bölümde okuyucuya sorulan soruların cevabı diğer bir bölümde usulca veriliyordu.
Benim severek okuduğum bir kitap oldu. Dostoyevski’ye başlamak isteyenlere de kesinlikle öneririm. Tavsiye ediyor ve keyifli okumalar diliyorum.