2021 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2021 23:37
•Sinekli Bakkal Sevdiğim bir hocamın üç yıldır her ders saatinde “Sinekli Bakkal’ı okudunuz mu?” sorusunda aldığı “Hayır” cevabı karşısında yüzünde oluşan hayal kırıklığına istinaden yeni yılda ilk olarak Sinekli Bakkalı okumaya karar verdim. Beni her zaman korkutan, okumaktan kaçındığım, önyargılarımın olduğu bir kitaptı. Okuduktan sonra korkularımın da kaçışlarımın da ve hatta önyargılarımın da hayli gereksiz olduğunu anladım. Vaktimin büyük bir bölümünde ders çalıştığım için okumam uzun sürmüş olsa da Sinekli Bakkal Halide Edip Adıvar’ın daha çok romanını okuma isteği uyandıran bir kitap oldu. Gelelim içeriğine. Ezelden beri alışılagelmiş olan doğu-batı sentezi, alafrangalık, yanlış batılılaşma gibi konular her zaman söylenildiği gibi kitapta vardı lakin işlenişi o kadar kusursuzdu ki yazarımız bu konuları göze soka soka vermek yerine her bir sözcüğe ilmek ilmek işlemişti. Kitap Sinekli Bakkalın biricik imamının kızı Emine ile başlıyor. Aşırı baskıcı bir ortamda yetişen Emine genç kız çağına geldiğinde bu baskıya daha fazla dayanamayıp, yine aynı mahallede Karagöz oyununda kadın karakteri oynayan Kız Tevfik’e kaçıyor. Tabi Emine’nin bir şartı vardır o da Karagöz oyununu bırakıp bakkallık yapması. Gel zaman git zaman Kız Tevfik ve Emine daha fazla devam edemez ve Emine boşanmak ister. Boşandıktan sonra Tevfik İstanbul’dan sürgün edilir. Boşandıktan sonra Emine hamile olduğunu anlar ve asıl hikayemiz işte böyle başlar. Emine baş karakterimiz olan Rabia’yı dünyaya getirir. Rabia baskıcı bir dede ve onu asla anlamayan, dedesi kadar höt zöt bir annenin yanında yetişmektedir. Tek bir oyuncağı bile yoktur öyle ki kendine gizlice yaptığı bez bebeği dedesi gördüğünde gözleri önünde ateşe atar. Mutsuz ve yarımdır Rabia. Hep boşluğun dolmasını bekler. Dedesinin medreseye yollamayı reddettiği Rabia yine dedesi sayesinde hafız olur. Öyle ki Rabia babasından sanatkarlık genini almıştır, zamanla da konakta ders almaya ve mevlüt okutmaya başlayarak iyice ünlenmiştir. Hiç beklemediği bir anda babasının sürgünden gelmesi de Rabia’da ayrı bir durum uyandırır. Rabia artık annesi ve dedesiyle değil, babasıyla yaşamaktadır. Aldığı dersler, hocalarının onda etkileri, babası, yaşadığı sokak, konak ve daha nicesiyle Rabia’nın serüvenine şahit oldum. Hepimize bol okumalı günler diliyorum.
Sinekli BakkalHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 202222,9bin okunma