2021 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 10:11
Tatar Çölü; yalnızlığın, sonsuz umudun kitabı.. Vizelere çalışırken günde 10-20 sayfa okuyup bitmesini hiç istemediğim kitap. Ama her güzel şeyin olduğu gibi kitabın da sonuna geldim. İlk sayfadan son sayfaya kadar öyle güzeldi ki..Uzun zamandır bu kadar güzel bir kitap okumamıştım. Artık en sevdiğim kitaplardan biri Tatar Çölü ve en sevdiğim, hayat hikayesine en üzüldüğüm kahraman ise kesinlikle Giovanni Drogo. Drogo, içim hep buruk hatırlayacağım seni. Seninle birlikte ben de Bastiani Kalesinde o şehirden uzak, birkaç askerin yaşadığı dağlık yerde yaşadım. Ben de her defasında seninle birlikte umut ettim ve her defasında hayal kırıklığı yaşadım. Gençliğinin hiç bitmeyeceği hissine ben de kapıldım ve zamanın nasıl akıp geçtiğini arkamıza bakmaya bile fırsat vermediğini ben de seninle bir kere daha fark ettim. Gerçekten de zaman çok çabuk geçiyor ve Dino Buzzati zaman kavramını, akıl almaz akışını mükemmel bir üslupla işliyor kitapta. Gençken hepimiz önümüzde hep uzun bir zamanın olduğunu her şey için hep erken olduğunu düşünürüz. Ama vakit sandığımızdan da geç olabilir. Zaten zaman kavramını sık sık düşünen biriydim, bu kitapla birlikte iyice farkına vardım ki her şey zamanında güzel. Geç gelen hiçbir şey, hiç kimse vaktindeki kadar güzel ve anlamlı değil. Vaktinde sevmek sevilmek, vaktinde evlenmek, vaktinde anne-baba olmak, vaktinde iş hayatına başlamak... Dino Buzzati' nin zaman konusunu işleyişine hayran kaldım ve hemen araştırmaya başladım. Kendisi de benim gibi hukuk okumuş; bu ayrıntıyı da paylaşmak istedim :) Tatar Çölü okuduğum ilk kitabı ama inşallah son olmayacak. Konuyu kısaca özetlemek gerekirse Drogo 17 yaşlarında ilk görev yeri Bastiani Kalesi olan bir asker. Daha kaleye geldiği ilk günden itibaren şehir hayatından insanlardan uzak bu yerde yaşayamayacağını düşünür. Gerekirse istifa edecek yine de gidecektir buradan. Ama üstleri onun kariyeri için 4 ay kalması konusunda ikna ederler. Drogo güzel bir gelecek hayali kurmaktadır ve koskoca ömründe 4 ayın çok da değerli olmadığını düşünür ve kalede kalır. Zamanla kaledeki yaşama alışır ve kalenin sınırındaki Tatar Çölü' nden düşmanların savaş başlatacağı umudunu o da tüm kaledekiler gibi taşımaya başlar. Bu savaşın onun hayatının dönüm noktası olacağına, çok yüksek makamlara geleceğine inanır ve her seferinde gidişini savaştan sonraya erteler. Ne de olsa daha gençtir, önünde evlenip çoluk çocuğa karışacağı uzun yılları vardır... Ama bir bakmış ki erteleye erteleye yıllar geçmiş ve artık hayalini kurduğu her şey için geç kalmıştır. 4 ay kalmaya bile zor ikna olduğu kalede yıllarını geçirmiştir. Tatar Çölü' nden düşmanların gelmesini ben de tıpkı Drogo gibi bekledim ama sonunda gelip gelmediğini okuyacak olanlar kitaptan öğrensin. Çünkü herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum ve herkesin okumasını istiyorum. Şimdiden keyifli okumalar.
Tatar ÇölüDino Buzzati · İletişim Yayınevi · 201819,8bin okunma