Rus edebi eserlerini yapı taşını oluşturan toplumsal sınıflar arasındaki çatışma Turgenyev'in Babalar ve Oğullar eserinin de yapı taşlarındandır. Buna ek olarak kuşaklar arasında oluşan değişimlerde eklenmiştir. Anlatılan hikaye evreni on sekizinci ve on dokuncu yüzyıllar arasında geçmektedir. Kitabın başlangıcı yani hikayenin anlatımı on sekizinci yıl Rusyasında bir general ile başlayıp daha sonrasında kendi çocukları ve torunları üzerinden devam ederek on dokuzuncu yüzyılda bitmektedir. Hikaye anlatımı boyunca Rus elitlerinin yaşamı ön planda gözüküyormuş gibi olmasına rağmen ana vitrin köleleştirilmiş Rus köylüsüdür. O dönemin Rus yazarlarının bahsettiği Rus köylüsünün bir derebeyinin boyundurduğunda karın tokluğunda çalışması, parası olduğunda içmesi gbi konulara çaktırmadan değinilir. Aynı zamanda o dönemin Rusyasının bilime bakış açısı da iredelenmiştir. Bu irdeleme ile Rus elitlerinin Fransızca ve Almanca gibi dillere konuşarak verdikleri balolar ile kendilerini yüksekten görmelerinden dolayı Rus köylüsünün arasında uçurumlar olduğu birçok kez vurgulanmıştır. Ayriyetten her nesil kendisinden önceki nesilin değer yargılarını değiştirerek başkalaştırdığını ve kendisinin daha üstün değer yargılarına sahip olduğu kanısına kapıldığı da anlatılmıştır. Bu aslında günümüz dünyasının da acı bir gerçeğidir. Trugenyev'in iki asır öncesinde yaptığı tespit ne yazık ki geçerliliğini korumaktadır.
Özet geçmem gerekirse Rus edebiyatının büyüsü ve genel yapısı kitap çok yoğun bir şekilde hissediliyor. on sekiz ve on dokuzuncu yüzyıl Rusyasının temel sorunlarına fazlasıyla değiniyor. Aynı zamanda bu dönem içerisindeki insan ilişkileri ve toplumsal sınıf çatışmaları çok yoğun bir şekilde belli oluyor. Sakin bir kafa ile okursanız eğer yazarın yaptığı tespitlerin çoğunun günümüz dünyasıda görebilirsiniz. Örneğin siz ve ebeveynleriniz aranızdaki değer yargılarının farklılıklarını inceleyebilirisiniz veyahut günümüz dünyasında ekomik kölelik ile o dönemin derebeylerinin uyguladığı sistemi karşılaştırabilirsiniz.
Bu metni burada bitiyorum çünkü uzun zamandır inceleme yazmadığımdan metni sonlandıramadım.