2021 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 20:52
Hemingway,’’ Gulf Stream’de kayığıyla yalnız başına avlanan yaşlı bir adamdı.’’diyerek başlıyor Yaşlı Adam ve Deniz’e. . . ‘’Yaşlı adam;ensesinde derin kırışıklarla zayıf,bir deri bir kemik bir adamdı...Neşeli,yenilmemiş ,deniz rengi gözlerinden başka her şeyi kocamıştı.’’betimlemesiyle aslında uzun bir hayatın yansımalarını teninde,ruhunda taşıyan bir balıkçının gözünden hikayeye hazırlıyor. . Bütün unutulmuşluğun gölgesinde bir çocuğun dostluğu  yeniler mi insanı?Tüm balıkçılar arasında artık dalga konusu olmuş Santiago’nun denizde geçirdiği 84 günün sonunda hiçbir şey yakalayamaması umudunu kaybetmesine yeter mii yoksa inancın tazeliği hazanı anımsatan yaşlılığını bahara yaklaştırır mı? . ‘’Onun pek inancı yok.’’ ‘’Hayır,yok!’’dedi yaşlı adam.’’Ama bizim var ,değil mi?’’ . 85.günde kısmetini aramaya tekrar çıkar okyanusa çünkü ‘’...günün her doğuşu yepyeni,ayrı bir gün getirir...’’Sonunda bir kılıç balığı oltasına gelir gelmesine de sonrasındaki birkaç gün biz hem av hem avcı olarak bir efsanenin notalarına dönüşürüz. . Balığa olan saygısını,bir kartal pençesi gibi kıvrılıp kalmış sol elini,köpekbalıklarıyla olan mücadesini,yalnızlığını,açlığını,fakirliğini,uykusuzluğunu,tuzlu suyla yıkanan bedenini öylesine sakin öylesine sizden öylesine sizi anlatmış ki ...Efsunlaşmış bir anın içinden çıkamadım ,başımı eğdim,ellerimdeki misina izlerini ovmaya çalıştım. . . Hemingway,verdiği bir röportajda :’’...Gerçekten zor olan,gerçekten doğru ve bazen gerçeğin kendisinden daha doğru bir şey yaratmaktır.’’ . İşte edebiyat budur!.. . . ‘’Onu ben devirdim’’diye söylendi yaşlı adam. ’’Onu yerinden oynattım.’’ ‘’Kendini yine bayılacak gibi hissettiyse de var gücüyle çekmeye devam ediyordu.’’Onu ben devirdim.’’diye düşündü.’’Belki bu kez alt edebilirim.Çekin ellerim,asılın!Direnin ayaklarım!Benim için dayan başım!Benim için dişinizi sıkıverin.Şimdiye dek bei yarı yolda komadınız.Bakın bu sefer bitireceğim işini.’'
Yaşlı Adam ve DenizErnest Hemingway · Bilgi Yayınları · 202541,1bin okunma