Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

118 syf.
10/10 puan verdi
Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir.
Yedi ciltlik bir serinin en güzel sayısı olarak aldığım tavsiye ile okuduğum ve gerçekten hoşuma giden bir içerik ve analizlere sahip Peter Andre Alt kitabı. Özellikle Alman idealizminin hakim olduğu bir bakış açısı üzerinden kötü ve kötülük olgularının, iyinin negatifi olan her şey olarak kabul görüldüğü bir bakış açısında kötü olanın estetiğini çizmiş yazar Alt. Dini referanslarla iyi kabul edilenlerin tersi durumlardan, vicdanen ve kişisel olarak iyi kabul edilenlerin karşıtlarına kadar geniş bir yelpazede kötülük konusu işlenmiş. Günahlar, Etik olmayanlar, Kural tanımayanlar, baştan çıkanlar gibi felsefenin konusu olan başlıklar ile kötülüğün kaynağı hakkında çıkarımlarda bulunuyor. Bir çok düşünürden de alıntılar barındıran bu kitap ''kötü'' hakkında bildik ezberleri bozan bir içeriğe sahip. Felsefe okurları için ideal bir seri ve sayısı diyebilirim. Kitap hakkında eleştirim de olacak. İçerik açısından fazla nesnel, konuyu ele alış ve yaklaşım açısından fazla idealist bir tutum gördüm kitapta. Şunu baz alarak hareket etmesi Alman idealizminin en büyük yansıması olmuş kitaba; Tek bir hakikatin olduğu... İyi tek bir hakikate bağlanınca felsefe burada yıkıcı soruları beraberinde getiriyor. İyi denilen şey kime göre iyi? İlk günaha baktığımızda iyiden sonra mı ortaya çıkmıştır yoksa iyi ile birlikte mi olmuştur? iyi ve kötü; yer, zaman etkisiyle değişkenlik gösteren birer durumlardır. Geçtiğimiz yüzyılda iyi bir kararın bugünün insanı için kötü olduğu, kötü sonuçlar doğurduğunu düşünürsek iyi ve kötüyü neye göre belirleyeceğiz? Keza insanlar arasında bile yapılan iyilikten maraz doğması kabul edilmiş bir kötülükken iyi ve kötüyü nasıl ayırt edeceğiz? Bu noktada yaşamı iyi ve kötü dualizminden çıkararak yaşamak, iyi-kötü üstü düşünmek çok daha etkin kılacaktır insanı. Edilgenlik içinde hapsolmuş bir hayat yaşanıyor denilemez. Çünkü yaşadığı şey cehennemdir sadece. Çin atasözünde geçtiği gibi, cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir. Biraz daha öznel yaklaştığım bu konuyu felsefi bir program içerisinde çok iyi değerlendirmiş yazar Alt. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
Karanlık Ruhun Arkeolojisi - İçimizdeki Kötülük
Karanlık Ruhun Arkeolojisi - İçimizdeki KötülükPeter-Andre Alt · Sel Yayıncılık · 201624 okunma
··
300 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Ebru Ince okurunun profil resmi
Senin incelemen olduğunu görünce hemen bir durup okuyayım dedim :)) boyumdan büyük bir yerlerde yüzüyorum yine Uğur :) ne dersin boğulur muyum ? :)) Zorluyor beni, çünkü cahil hissettiriyor :)) felsefede kötüyüm bilirsin,ama bir yandan da cezb ediyor bu zorlama 👍
Uğur De Molinari okurunun profil resmi
Sen boğulmazsınn :)) Seri ilk dini metinlerden günümüz avrupasının durumuna kadar kötülüğün inşasını ele alırken bunu edebi yönden değerlendirerek devam ediyor yazar. Aslında zor değil, ben seriye ortasından başlayıp karma okuma yaptığım için biraz bocalamıştım. Ancak basım sırasıyla kitaplar hakkında düşününce oldukça başarılı olduğunu gördüm. Dili felsefi olduğu için zor gibi duruyor. "Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü" ile başla derim nacizane:)
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.