+18 / Bir kadının başına gelenlere karşı tutumu
2021 5. kitabı
1936 yılında doğan Müzeyyen diğer kardeşlerine göre daha duygusal, özgürlükçü bir yapıda, yaşamın tadını çıkarmaya eğilimli biriydi. Dinlediği üzünç şarkılara üzülen, aile baskısının izin verdiği ölçüde yaşamı tanımaya çalışarak büyüyen güzel bir kızdı. Bu güzelliği bir armağan gibi olsa da yazgısı ona başka sorunlar, yokluklar, acılar yüklemekten geri durmayacaktı. İlk sevdası, ilk evliliği, ilk çocuğu, ilk kötü olaylar derken hızla geçiyordu süre. Okuyucu da satırlardan eşlik ediyor Müzeyyen'in yaşadıklarına; tutkulu sevişmeleri de vardı tecavüz de. Yine de yaşamdan tat almayı bırakmıyor, sürekli ileriye bakmaya çalışıyordu. Gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenilmiş olduğunu söylüyor arka kapak. . Kurgunun irdelenmesine gelirsek psikolojik durumların biraz güçsüz kaldığını söylemeliyim. Çünkü bir kadının başına kurgudakiler gelince öyle kolay kolay sindiremez. Bu, çizilmek istenen kadın görüntüsüne de bağlı. Dolayısıyla da bu tür anlatımlardan uzak durmuş yazar, doğrudan günleri atlatarak ileriki dönemlere geçmiş. Okura boşluklar bırakmış bu anlamda. Öte yandan biraz da bencil bir kadın görüntüsü çizildi usumda. Bazı yaşadıkları karşısında verdiği tepkiler güçsüz bir kadını yansıtıyor, kendisini aşağılayan durumlara düşmesine rağmen sanki hiçbir şey olmamış gibi yeniden kaldığı yerden ilerliyor. Bazı yerlerde kurgu çatırdamaları vardı benim için. Özellikle Yıldırım'ın, Dursun'a her şeyi anlatıp, Müzeyyen'in bunun üzerinde durmaması, sır saklaması, anlatmaması... . Kurgu ilk yarıda kadının başına gelenlerle ilerlerken, ikinci yarısında bir aile öyküsüne dönüşüyor. Uzun süren bir birliktelik sonrası ise beklenmeyen bir sır açığa çıkıyor, yaşam yeniden karalara bürünüyor. Son 20 bet güzel kurgulanmış, ters yana yatırmış okuyucu biraz. Burada da kadının çocuğu varken yaptığı bir eylemi onaylamamakla beraber, daha sonrasında bir betikçiye girip yeniden biriyle karşılaşması, yakınlaşması, öncekilere verdiği sözlerle çelişkili bir kişilik çiziyor. Bununla birlikte +18 bir kurgu. . Değişik bir okuma deneyimi oldu. Merak edenlerin gözlerine bırakıyorum betiği. . Betikle esen kalın. . #betikevi #müzeyyen #sevda #roman #cinsellik #bookstagram #instabook #yazar #öykü #fff
MüzeyyenNuray Altay Özkan · Luna Yayıncılık · 202028 okunma