2021 2. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 02:13
İnce Memedden bir daha haber alınamadı.İmi timi bellisiz oldu. O gün bu gündür Dikenlidüzü köylüleri her yıl çift koşmazdan önce çakırdikenliğe büyük bir toy düğünle ateş verirler. Ateş üç gün üç gece düzde, doludizgin yuvarlanır. Çakırdikenliği delicesine yalar. Yanan dikenlikten çığlıklar gelir.Bu ateşle birlikte de AliDağın doruğunda bir top ışık patlar. Dağın başı üç gece ağarır gündüz gibi olur. * Bu kitabı anlatmaya kitabın son cümleleri tek başına yetmez ama İnce Memedin nasıl efsaneleştiğini Yaşar Kemalin şiirsel ve efsanevi dilini anlamaya ışık tutar diye düşünüyorum. Kitap boyunca kendimi Ince Memedin ardında gezmiş gibi hissettim.Çakırdikenlik sanki benim de ayaklarımı kesti,çakmak taşları dizlerimi yardı.Çatışma ortasında ben kaldım sanki.Hatçeyi kaçırırken ben yardım ettim onlara.Çukurova her uyanışında,gün batımında, gün doğumunda hayranlıkla seyrettim.Yaşar Kemal'in akıcı dili,harika betimlemeleriyle okumadım yaşadım adeta.Kitabı okuyunca daha iyi anladım neden bu kadar sevildiğini.Filmlerde izlediğim Abdi ağa karakterini günümüzdeki Abdi ağaların haklarımızı farklı şekillerde nasıl yediğini düşündüm. Kitap her çağın her insanın kitabı. Her insanın kendi hikayesinden izler bulup heybesine nasihat diye atacağı hayatlarla ibretlik hikâyelerle öğütlerle dolu.Dünyada Abdi Ağalar bitmez ama Ince Memedler de tükenmez. Herkese şiddetle tavsiye edeceğim harika bir kitap. Okuyanlar türküsünü dinlemeyi de ihal etmesin. youtu.be/XLIFe2b2HUk
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,4bin okunma