Puan vermedi·144 syf.··Beğendi
· Annesine aşırı düşkün, babaannesini çok seven, evde çok bulunmayan babası ile pek fazla iletişimi olmayan Müzeyyen, çalışkan, terbiyeli, uslu bir kızdır. Erken yaşta okula başlayan Müzeyyen’e 6 yaşındayken bir kızkardeş gelir. Aradan bir süre geçtikten sonra anne trajik bir şekilde ölür. Çocuklarla ilgilenme görevini de babaanne üstlenir. Annesinin ölümünden kardeşini, geceler boyu pencere önünde başka kadınlara giden kocasının dönüşünü bekleyen annesinin dramından da babasını sorumlu tutan Müzeyyen, her ikisinden de nefret ederek büyür. Onlardan uzakta kurduğu yaşamı babasının ölüm döşeğinde olduğu haberini alınca değişir..
-Spoiler-
Değerlendirme : Kitabın geneline hakim olan karanlık ve melankolik havaya rağmen yazarın akıcı üslubu okumayı son derece kolay kılıyor. Bununla birlikte kitabın bütünüyle
ilgili bir oturmamışlık algısı oluştu bende. Travmatik karakterleri yazmak hep zordur. Travmatik karakterlerin çözülmesini yazmak daha da zordur. O bölümlerde benim için inandırıcı gelmeyen bir şeyler vardı. Kitapta alıntı yapılacak çok güzel cümleler, paragraflar var ama bir bütün olarak karakterlerle ilgili sıkıntılar olduğunu hissettim. Abla Müzeyyen’in kendi karanlık ve kötücül dünyasında tek başına algıladığı kurguladığı realite ile hiçbir empati beslemediği kızkardeşi Çiğdem’in dünyasında da kurulan yıkılan bir şeyler olduğunu farketmesi, ya da o kadar nefret ettiği babasının aslında meğer annesinin (babaanne) tahakkümünden kaçmaya çalışıyormuş olması çok yüzeyde örneklerle kısacık geçiştirilmiş gibi geldi. Fakat bence kitapta esas özne, ana karakter büyük ihtimalle bunu bilinçli yapmayan ama kocasıyla olan ilişkisinin bütün olumsuzluklarını küçücük kızıyla paylaşarak bir nevi onun beynini yıkayan düşüncesiz/bilinçsiz anne. Yazarın çıkış noktası bu muydu bilmiyorum. Ancak bence Müzeyyen’in esas hesaplaşması gereken ne babası ne kardeşiydi. Fakat çocukken kırılan kalpleri, açılan yaraları kapatma işini esas müsebbiblerle yapmayı hangimiz becerebiliyoruz ki? Yaraların yara olduğunun bile farkında değilken üstelik?