2021 8. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2021 05:01
Doğduğumuz toprak belirler kimliğimizi derler, ama ya o toprağın kaderi? O da biz değil miyiz? Bir toprağa denk gelenler eğer ağaysa o toprak bereketlidir,bir toprağa denk gelenler fukara köylüyse o toprak çakırdikeninden başka gün görür mü ? Vay anam vay! Çakırdikeni kaderli Memed! Vay Memed vay! Köylü didinir köpek olur ağasına yaranamaz gider elindekinin 3/4'ü. Köylü köpek olur verir donunu eşkıyaya yetmez karısını kızını çeker alır toprak damından. Köylü köpek olur devletine hem candarmadan yer dayağı hem ağasıyla,eşkıyasından. Anadolu köylüdür, ağa olsa olur muydu kaderi böyle. Ha garip Döne'nin yetim oğlu İnce Memed olmuşsun, Ha Iraz teyzenin yetim Rıza'sı kaderin o toprakta yeşerdi mi, ya ölür toprak olursun, ya eşkıya olur toprağa at sürersin. Yolun sevdadan geçti mi ya mezara yol bulursun, ya dağlara iz bulursun. Sevadana kavuşmak için ya can alır, ya can olursun. İnce Memed olmak da sana kalmış,Deli Durdu olmak da. Kürt Reşit gibi anılmakta vardı, Abdi Ağa gibi şerefsiz olmakta. Âmâ her biri kaderiydi kadim Anadolu'nun, hikayesiydi dillerde dolanan. Güzel Anadolu sen ne hikayelere, ne acılara şahitsin. Her gelen geçti gitti de sen onca ölüyü onca acıyı koynuna gömdün. Her gelen vaktini "heye"ledi de senin vaktin de kaderin de değişmedi. Sen yine türlü türlü acıya, zorbaya, yetime,çakırdikenine vatan olursun. 50 yıl önce böyleydi, bugün böyle, 50 yıl sonra ? "Heye"kaderin böyle. Yeri gelir en adiye, en güzel toprak olursun, kaderin böyle ya olursun. Kitabın konusuna değinmek istemedim. Aslında kitabın konusu tam olarak yazdıklarım. Ne aradığımıza ve nasıl aradığımıza bağlı. Bu toprakların kaderini, kederini öyle güzel anlatmış ki Yaşar Kemal, okudukça çocukluğumda duyduğum onlarca hikaye canlandı gözümde. Ben aradığımı buldum çokta üzüldüm geç kalmışlığıma. Torosların içinden geçtiğim günleri hatırlayıp "keşki"dedim "keşki" o vakit okumuş olaydım da her gördüğüm çakırdikenine " vay anam vay" diyeydim "keşki" dedim "keşki" bu kadar geç kalmasaydım.
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,3bin okunma
👏👏👏