Okumamış kişiler için spoiler içerebilir
2020 52. kitabı
Bir çırpıda okunup bitirilebilecek ama birden çok kez de okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum bu kitabın. Öykü kitaplarını sevenlere ve aşka dair çok fazla şey düşünenlere, aşkın belki de ne olmadığını anlamak isteyenlere şiddetle önerebileceğim bir kitap. Bu kitabı okurken insanın kendini bulduğu çok fazla yer olsa dahi aslında bir yandan da yaşadığı, hissettiği şeyleri başka birinin yazabildiğini, yaşayabildiğini ya da hissedebildiğini görmek insanı mutlu etmekle beraber tedirgin de etmiyor değil. Bence okuyan herkes, bu kadar yoğun duygular beslemek ne denli doğru, birini sevmek ya da birine aşık olmak bu hikayede anlatılan gibi bir şey mi diye düşünmüştür. Çünkü yazarın kitapta anlattığı aşk, aslında aşktan ziyade takıntı ve insana gerçekten zarar veren bir şey. Yazarın en sevdiğim kitabı diyebilir miyim, hayır. Fakat sadece romantik düşünmek istenen anlarda okumak için uygun olabilecek kitapların da başında geldiğini söyleyebilirim. Birden çok kez okumak gerektiğini söyleme sebebim ise ,dediğim gibi, aşkın ne olmadığını anlamanın önemli olduğunu düşünmem. Ne yazık ki bize çoğu zaman aşık olduğumuz ya da öyle olduğunu düşündüğümüz kişiler bizden daha değerliymiş gibi geliyor ama hayat böyle bir yer değil ve olmamalı. Eninde sonunda hayatta en önemli olanın yine kendimiz olduğunu anlıyoruz. Bunun için böyle şeyler yaşamamızın gerekmediği ya da bunu anlamak "zorunda" kalmayacağımız güzel günler hayal ediyorum.
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,4bin okunma