Livaneli'yi tanıyanlar kaleminin kalitesini bilirler. Yazarın sanırım en sevilen kitabı budur diye düşünüyorum.
Kitap hem sayfa sayısı hem de içeriği olarak ağır bir kitap. Ama ağırdan kastım zor okunuyor olarak anlaşılmasın akıcı bir şekilde kısa zamanda okuyabiliyoruz. İçerik olarak birçok konuya değiniyor. Okuduğum belki bununla birlikte 3-4 kitapta ana kahraman kadındı, Romanın geçtiği yer Türkiye, toplumumuzda olan ama eserlere pek fazla yansıtılmayan olaylara değiniyor yazar; mesela ana kahramanımız dul bir kadın. Bu kadının başından geçen maceralar anlatılıyor. İyilik ve yardım amacıyla yaptıkları başkaları tarafından yanlış tarafa çekiliyor ve çok zor durumlara düşüyor. Profesör Maximillian Wagner'in 59 yıl sonra İstanbul'a dönmesiyle başlıyor ve onu karşılamaya giden 36 yaşındaki bir üniversite çalışanı olan Maya Duran'ın profesörün yaşamına mera salmasıyla olaylar can alıcı bir şekilde ilerliyor. Profesör seneler önce Nazilerin Yahudi düşmanlığına karşı Nadia adındaki bir Yahudiye aşık olup evlenmesi ve onu Almanya'dan kaçırıp Türk topraklarına getirmek ister ama işler onun istediği gibi gitmiyor ve karşınıza sizi ağlatacak bir hikaye çıkıyor. Aslında kitabı çok geniş çaplı özetlemek mümkün ancak spoi vermemek adına kısaca bahsetmek istedim. Zülfü Livaneli
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020163,8bin okunma