·272 syf.····Okunma: 13 Aralık 2020 23:28 Gizli özne
Bihterin düşünmesine gerek yoktu; çünkü anneler, babalar ve büyükler çocuklar ve çocukları için en iyisini bilir, ister, ne yaparlarsa yapsınlar çocukların iyiliği için yaparlardı. Bihter bu yüzden yetişkin biri yahut Bihter kadar küçük olmayan biri Bihterin küçük bedenine dokunduğunda kulaklarına kadar kızarım, yerin dibine geçer, yeryüzü üstünde var olmamayı dilerdi. Çünkü yetişkinler yahut Bihter kadar küçük ve güçsüz olmayanlar her zaman haklıydı ve ortada bir suç varsa bu, olsa olsa kendisinin olabilirdi.”
Aile yapısının, İlişkilerin, ebeveynliğin çocuk üzerindeki etkilerinin olduğu haliyle yansıtıldığı bir roman Gizli Özne. Nihan Kaya’nın dediği gibi “evde mağdur olan bir çocuk dışarıda da mağdur olmasını öğrenir.” Ve çoğu zaman evlerin içinde mağdur edildiğinin farkına varamayan, varamadığımız çocuklar yetiştiriyoruz. “Ona nasıl davranacağımızı evde kendisine hiç sormadığımız, danışmadığımız çocuk, bir başkasının ona davranış biçimine nasıl eleştirel bakabilir?” diye haklıbir soru yöneltiyor yazar. Belki de istismar konusunu gündeme getirirken öncelikle kendi çocuğumuzla ilişkimizi gözden geçirmemiz gerekmektedir.
Gizli Özne de bu konuyu çok iyi yansıtan bir roman olmuş. Bihter ve Revna’nın kesişen hayatlarını okurken bir insanın kendi bedenine, çevresine yabancılaşmasına en yakından tanık oluyoruz. Kendi bedeninden, hayatından çıkma isteğinin nasıl belirtiler ortaya çıkardığını görüyoruz. Çoğu zaman semptom denilen bu belirtiler, bir hastalığa işaret etmenin ötesinde bir anlam taşıyorsa ve bu semptomlar ortadan kaldırıldığında bu tüm anlamı yok etmek demekse o zaman bir insan için hangisinin iyi olduğuna nasıl karar verilir?
Nihan Kaya’nın kaleminden Gizli Özne’yi okurken tüm bunları ve kendi hayatımızı yeniden sorguluyoruz. Kitabı elime bir süre alamadım çünkü hemen bitsin istemedim. Aldıktan sonra da elimden bırakamadım. Mutlaka okumalısınız