2021 8. kitabı
Ömrünü bilime adamış tüm kadınlara saygıyla... 1946 'da Stockholm'de Grand Hotel'de Otto Hahn kimya alanında layık görüldüğü ödülünü almak için saatin gelmesini beklemektedir. Otuz yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığı, Hitler başa geçince Yahudi olduğu için Almanya'yı terk etmek zorunda kalan meslektaşı Lise Meitner süitinde ziyaret eder Otto Hahn' ı. İşte sonrası bir hesaplaşma, uzun diyaloglara sığdırılmış bir yüzleşme. Nobel Kimya Ödülü komitesi, 1944 yılında Lise Meitner'in oynadığı rolü göz ardı ederek, fizyonu keşfetmesinden dolayı ödülü Otto Hahn'a verdi. Meitner hem kaçması gerektiği hem de atom bombası yapılmasına karşı olduğu için çalışmalara katılmaması nedeniyle ödüle ‘layık’ görülmemişti. Otto Hahn ise bu yanlışlıktan ve Meitner'in katkılarından hiç bahsetmedi. Yazar Cyril Gèly, Nobel Kimya Komitesi tarafından fizyonun keşfindeki rolü yok sayılan Lise Meitner'in hakkını arıyor bu diyaloglarda, antisemitizmi sorguluyor, Hitler iktidarı döneminde çalışmaları durdulup sürülmüş ya da kaçmak dışında bir seçenek bırakılmamış bilim insanlarını sorguluyor. Tarihin gölgesinde kalmış ya da gölgede kalması istenmiş tüm bilim dünyası kadınlarına saygı duruşu niteliğinde bir roman Ödül...Lise Meitner, mezar taşında da yazdığı gibi ; insanlığını hiç kaybetmemiş bir fizikçidir. Çok sevdim.
ÖdülCyril Gely · Timaş Yayınları · 2020486 okunma