1 Haziran 2020
Timaş Yayınları
Orijinal Adı:
Le Prix

2024 16. kitabı
Otto Hahn ve Lise Meitner… Bir Fizikçi ve bir Kimyacının bilime adanmış hayatları. “Tarihle, vicdanla ve insanlıkla boğuşan iki bilim insanı. “ Atomu parçalayan ilk bilim insanı Nobel Ödüllü Kimyager Otto Hahn ve 30 yıl birlikte çalıştığı Fizikçi Lise Meitner’in geçmişi temize çekmeye çalışması, hırsları, fedakarlıkları, savaş zamanı yaşanılan haksızlıklar, kibirden sağduyuya, gururdan ihanete, gafletten fırsatçı körlüğe… insana ait bütün duyguları iliklerinize kadar hissettiren roman, diyaloglar üzerinden ilerliyor. Sonunu merak ederek heyecanla okudum. Lise Meitner için çok üzüldüm. Gönderiyi, Otto’nun dinlediği Haydn 101 numaralı senfoni ile paylaşmak istedim. Çok tavsiye
2021 75. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2021 12:45
|kelime: eşitlik| Bir kadın ve bir erkek bilim insanı, bir odada tartışıyor. Erkek nobel ödülünü layık görülmüş; töreni bekliyor. Kadın üstü kapatılmış geçmişten hakkı olanı talep ediyor. Muhteşem bir diyalog okuyacaksınız bu kitapta. Savaş ve bilimin sınırında gezdiği etik değerleri, kadın olmanın eşitsizliğini ve tutkuyla sürüklenilen uçurum kenarlarını hissedeceksiniz.
Eşitlik
2022 6. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 02:39
Birbirlerini madalyonun iki yüzü olarak gören biri fizikçi ve diğeri kimyager olan iki bilim insanı, yakın dost ve iş arkadaşı Lise Meitner ve Otto Hahn’ı konu alıyor. Karakterlerin gerçek olması ve romanın gerçek bir hikayeyi ele alması insanın ilgisini çekmekte. II.Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanyası’nda projelerini sürdürmeye çalışan bu iki bilim insanının “fisyon”u keşfetmesi ve bu keşfe Otto’nun tek başına imza atmasından sonra aldığı Nobel ödülü ve ödül gecesi Lise’nin Otto’yu ziyaret etmesi üzerine hesaplaşmalarını içeren bir metin. Nazi Almanyası’nda Yahudi olmanın, kadın olmanın ve hele ki o dönemde kadın bir bilim insanı olmanın zorlukları, bir yanda da en yakın dostunun ihaneti… Okurken Otto’ya sinirlenmekle acımak arasında kaldım. Edebi bir dili yok. Hesaplaşma günü aralarındaki konuşmalar üzerinden ilerleyen bir metin. Yazarın güzel anlatımı sayesinde de akıcı bir hal alıyor.
2024 78. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2024 13:54
“Geçmişin bizim için neler sakladığını kimse bilemez.” Otto Hahn, Nobel Kimya ödülünü alacağı günün sabahında eski çalışma arkadaşı Lise Meitner tarafından ziyaret edilir. Otuz yıl boyunca birlikte çalışan bu iki insan 'nükleer fisyon'u bulmuşlardır. Ancak ödül sadece Otto Hahn'a veriliyordur. İkinci dünya savaşının gölgesinde bir kadın ve Yahudi olarak çalışmalarına devam etmek isteyen Lise Maitner, çalışma arkadaşı Otto Hahn tarafından hayati tehlikesi olduğu gerekçesiyle Berlin'den Stockholm'e iltica ettirilir. Ancak bu durum gerçekten de Otto'nun söylediği gibi midir? Yoksa Otto başarıyı sadece kendine mi istemektedir? Tam sekiz yıl sonra aralarındaki hesaplaşma, bir otel odasında gerçekleşiyor. ÖdülÖdül, gerçek olaylara dayanan bir eser. Cyril GelyCyril Gely, 1946 yılında Nobel Kimya ödülünü alan Otto Hahn'ın anılarında yazdığı bir cümle üzerine eserde yer alan yüzleşmeyi kurgulamıştır. Piyes ve senaryo yazarlığı yapan yazar, tüm hikayeyi diyaloglardan oluşturup bizlere canlı bir tiyatro sahnesi olarak sunuyor. Bir çırpıda okunabilecek, gayet akıcı bir eser. Bence hikaye Otto'dan ziyade Lise'nin hikayesi gibi. Bir kadın olduğu için enstitüye alınmaması, diğer erkekler tarafından başarılarının kıskanılması ve hor görülmesi, Yahudi olduğu için din değişimine zorlanması; bir ötekileştirme hikayesi. Kesinlikle okuyun pişman olmayacaksınız.
Puan vermedi
Ödül, gerçek hayatta yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak kaleme alınmıştır. Kitabın ana hattını oluşturan konu, kadın bir bilim insanının çalınmış hakkıdır. Burada başrolde erkek ve kadın olmak üzere iki bilim insanı vardır. Bu iki bilim insanı otuz yılı aşkın bir süre boyunca fizik ve kimya alanında sayısız deneyimler yürütmüş ancak 2. Dünya savaşı yüzünden Lise çalışmalarını bırakıp Almanya'yı terk etmek zorunda kalmıştır. Ancak deneyimlere uzaktan katkıda bulunmuştur. Buna rağmen Otto hiçbir şekilde Lise'nin emeklerini değerlendirmemiş ve Nobel'e giden yolda tek başına yürümüştür. Ve nihayet Otto ödülü almasına saatler kala uzun yıllar sonra bir otel odasında Lise ile başbaşa kalmış ve tüm bu yılların acılı hesaplarıyla yüzleşmiştir. Tüm bu olaylar da kitaba diyalog şeklinde aktarılmıştır. Okumanın tek üzücü yanı yazarın çok basit bir dil kullanarak edebi dilden uzak kalmasıdır.
·208 syf.·
2022 10. kitabı
Ödül, gerçek bir olaydan kurgusallaştırılmış bir metin. Bu bilgiyle okuduğumda ,bilimle uğraşan bir kadın olarak, çokça öfke - bu tür olayların hala yaşandığının bilgisiyle-ve üzüntüyle okudum kitabı. Ataerkil düzende ,hayatın her alanında her yerde gördüğümüz, emeğinin karşılığını alabilmek için üstüne emeğinin hakkını savunmak zorunda bırakılan bir kadın mücadelesi okuyoruz aslında. Kitabın içeriğine gelirsek, bir erkek ve bir kadın eski arkadaş iki bilim insanın, kişisel hesaplaşmalarını diyologlar üzerinden takip ediyoruz. Hikayenin kadın tarafı, hem mesleki hakkının hem de zamanında kurdukları dostluğun hesabını soruyor aslında. Mesleki olarak sırf cinsiyeti ve ırkı sebebiyle geri plana atılıp emeklerinin çalınması yeterince üzücü iken üstüne, başına gelen haksızlıkta yakın arkadaşının payının olması onu iki kez yıkmış haklı olarak. Emeklerinin karşılığını bulamamayı, adaletsizliği, hayal kırıklığını ve tüm bunların getirdiği haklı isyanı okuyoruz tüm kitap boyunca. Edebi derinlinlik beklemeden konuya odaklanarak okunması gerekiyor bence. Bu kadar önemli bir meseleyi çok daha iyi edebi bir zeminde okusaydık şahane olurdu ama buna rağmen sırf konusu sebebiyle şans verilmesi gerekilen bir metin. Keyifli okumalar!
2023 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 20:43
2025 31. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 23:43
İki çok yakın arkadaş, birlikte yıllar geçirmiş fizik profesörü Otto Hahn ve kimya profesörü Lise Meitner’in hikayesine tanıklık ediyoruz bu eserde. 30 yıl birlikte çalıştıktan sonra Nazi döneminde Lise Almanya’yı terketmek zorunda kalır ve Otto onu ülkeden çıkarmak için elinden geleni yapar. Devam eden 8 yılda sürekli mektuplaşırlar ancak zamanla bu mektuplar da azalır. Yıllarca birlikte yaptıkları çalışmaların sonunda Nobel Edebiyat Ödülüne sadece Otto layık görülür ve Lise’nin ismi hiçbir yerde geçmez. Otto ödülünü almak için Stockholm’de otel odasında beklerken Lise çıkıp gelir ve iki eski dost geçmişin hesabını yapmaya başlarlar. Çok keyifle ve kısa sürede okuduğum bir kitap oldu. Sizlere de tavsiye ederim.
2021 33. kitabı
Konusunu, karakterlerini gerçek hayattan alan bir roman. Otto Hahn Nobel ödülünü almaya hazırlanırken 30 yıllık çalışma arkadaşı Lise Meitner ile yüzleşmesi gerekiyor. 2 dostun geçmişle hesaplaşması, sevgi ve kıskançlığı, hırs ve birlikteliği, rekabet ve sağduyuyu içeren konuşmaları mevcut. Otel odasında, kapalı kapılar ardında bir geçmiş yolculuğu yaparken dönemin Nazi Almanyasının izlerini görmek mümkün. Edebi açıdan beni çok etkilemese de okunabilir bir kitap. Sevgiyle...
2021 8. kitabı
Ömrünü bilime adamış tüm kadınlara saygıyla... 1946 'da Stockholm'de Grand Hotel'de Otto Hahn kimya alanında layık görüldüğü ödülünü almak için saatin gelmesini beklemektedir. Otuz yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığı, Hitler başa geçince Yahudi olduğu için Almanya'yı terk etmek zorunda kalan meslektaşı Lise Meitner süitinde ziyaret eder Otto Hahn' ı. İşte sonrası bir hesaplaşma, uzun diyaloglara sığdırılmış bir yüzleşme. Nobel Kimya Ödülü komitesi, 1944 yılında Lise Meitner'in oynadığı rolü göz ardı ederek, fizyonu keşfetmesinden dolayı ödülü Otto Hahn'a verdi. Meitner hem kaçması gerektiği hem de atom bombası yapılmasına karşı olduğu için çalışmalara katılmaması nedeniyle ödüle ‘layık’ görülmemişti. Otto Hahn ise bu yanlışlıktan ve Meitner'in katkılarından hiç bahsetmedi. Yazar Cyril Gèly, Nobel Kimya Komitesi tarafından fizyonun keşfindeki rolü yok sayılan Lise Meitner'in hakkını arıyor bu diyaloglarda, antisemitizmi sorguluyor, Hitler iktidarı döneminde çalışmaları durdulup sürülmüş ya da kaçmak dışında bir seçenek bırakılmamış bilim insanlarını sorguluyor. Tarihin gölgesinde kalmış ya da gölgede kalması istenmiş tüm bilim dünyası kadınlarına saygı duruşu niteliğinde bir roman Ödül...Lise Meitner, mezar taşında da yazdığı gibi ; insanlığını hiç kaybetmemiş bir fizikçidir. Çok sevdim.

Cyril GelyYazar · 1 kitap
Yazar, lisans ve yüksek lisans eğitimini ekonomi alanında tamamladıktan sonra tiyatro eğitimi almıştır. Tiyatro oyunu ve senaryo yazarlığı yapan Gély, Académie Française Tiyatro Ödülü'ne, Shanghai Film Festivali Senaryo Ödülü'ne ve Diplomatie adlı filmin senaryosu için César Ödülü'ne layık görülmüştür.