Puan vermedi·159 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Ocak 2021 19:13 Karakoç insanlığın bunalımından ve bunalımının kaynağından bahsederek başlıyor kitabına. İkinci kısımdaysa bir "tablo" gibi medeniyetleri bilhassa Batı medeniyetini bilim, edebiyat, sanat, teknik vb alanlarda bizlere sunuyor. Batının tükenişini ve tükenişin kaynağının Rönesans'ın temelindeki eksikliklere dayandığını savunuyor.
Bu eksikliklerin en göze batanıysa Rönesans'la birlikte Batı insanının metafizikten uzaklaşmasıdır. Metafizikten uzaklaşmak bireyi bunalıma sürüklüyor, bireyin bunalımı bir toplum bunalımı haline gelip en nihayetinde yüzyıllarca süren bir medeniyet bunalımı halini alıyor.
Kitabın üçüncü bölümüyse bu bunalımın ve medeniyet buhranının çözümü sadedinde "diriliş insanı"ndan ve onun özelliklerinden bahsediyor. Fizik ve metafizik uyumunun yakalanması, çoğulcu yapıda dengenin sağlanmasını hakikate varma umudunun temeli olarak nitelendiriyor.
Karakoç'un fikir dünyasının ve bilgi birikiminin şairliğinin gölgesinde kalmadığının bir göstergesidir bu kitap. Oldukça yoğun bilgi içeriğinden ve kullanılan terimlerden dolayı okuması ve hazmetmesi insanı biraz zorlayabiliyor. Ancak medeniyetleri anlamak ve geleceği inşa etmek gayesinde olan kişilerin muhakkak okuması gereken bir eser
Not: Kitabı Yusuf Kaplan'ın 4 kalem tekniğiyle okursanız ve her bölüm sonunda konuyu kısaca özetlerseniz zihninizde toparlamak ve bütüne varmak daha kolay olacaktır.