2021 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 12:42
Okumuş olmanın üzerinden zaman da geçse etkisini hala sürdüren bir kitap oldu ve bir süre daha bu etkide kalacak gibiyim. Fazla beklentim yoktu aslında fazla bu tarz seven biri değilim fakat sadece bir an içeriğine göz atmam kitabın akışına kapılmama yetti hatta daha da sürsün istedim. Jane Austen gerçekten hakkını veriyor ününün. Kitap bitince yazarı bile araştırdım hayatını merak ettim ve hayati da ilgi çekici gerçekten. Ben Ask ve Gurur isimli baskısını okudum fakat okuyunca daha iyi anladım ki kitap kesinlikle Gurur Ve Önyargı yani neden farklı bir isimle basıma gitmiş anlamış değilim. Biraz konuya bakacak olursak da Bennet ailesi ile başlıyor maceralar. 5 kiza sahip olan Bay Ve Bayan Bennet çifti özellikle Bayan Bennet'ın tek gayesi kızlarını statu ve mevki sahibi kişilerle evlendirmek bu bağlamda pek de kişilikleri ile ilgilenmiyor adayların o dönemde mağlum statü ön planda. 5 kızdan ikincisi olan Elizabeth Bennet olayların odak noktası ve tabi ki meşhur beyimiz de Darcy. Inanılmaz birbirine zıt iki karakterin arasındaki gelişen olayların çevresinde dönüp duruyoruz birbiriyle bağlantılı olaylar ve kişiler ile dönemin Ingiltere'sine de göz atmış oluyoruz. Ahh güçlü karakterlere bağlıyorum ve Elizabeth annesine rağmen inanılmaz sağlam ve zeki bir kadın. Kardeşlerinin aksine aşka, evliliğe hele statü ve mevkiye asla tamah etmeyen bir karakter hatta kendisi aşk evliliği yapmak istediği ve bu sebeple de asla evlenemeyeceği görüşünde ki dönemin içeriğine baktığımızda aşk arayışında olmak pek de zeka işi gibi görünmüyor toplumlarında. Neyse efendim işte bu şekil bir düşüncede olan bir kadın tabi ki toplumda pek gözde değil - pek umrunda da değil ya - hal böyle olunca annesinin hiç umut bağlamadığı tek kızı . Darcy ise tepeden bakan, burnu havada, itici ve sürekli tersleyen bir tip olmasına rağmen bulunduğu konum gereği biri hariç herkesin gözdesi, bu bir kişi malumunuz tabi. Elizabeth ve Darcy arasında geçen diyaloglar benim çok hoşuma gitti ayrıca Elizabeth gibi okumayı seven ve akıllı bir kadın karakter yaratmak Jane Austen'e hayranlığımı artırdı. Genel anlamıyla çok güzeldi kitap Ingiliz edebiyatı için bence doğru bir secım olabilir fazla entrika olmadan sade dille yazılmış ama tadı da yerinde bir klasik arayışında olanlara tavsiyemdir.
Aşk ve GururJane Austen · Martı Yayınları · 201897,8bin okunma