···Okunma: 25 Ocak 2021 20:44 10/10
Ahh ahh... Ne desem bilemiyorum bu kitap için. Beni duygu yüklü bir yumağa çevirdi adeta.
Yaşlı ve bir o kadar da huysuz görünümlü Ove'un hikayesini okuyoruz bu kitapta. Bizim Ove, buz gibi kalıbının altında sımsıcak tutmayı başardığı kalbiyle nasıl bir zamanlar insanların hayatını değiştirmiş onu görüyoruz. Ardından da onun hayatını değiştirmeye hazır her kesimden yeni arkadaşlarıyla olan ilişkilerini okuyoruz.
Mahallesindeki ve çevresindeki insanlar (özellikle yeni karşı komşusu) ne kadar ısrar etse de bir türlü rahat nefes aldırmıyorlar ona. Ove kendi köşesine çekilmek istedikçe kendini bir anda kapı zili ile başlayan bir cümbüşün ortasında buluyor her defasında.
Ove kalbi çok güzel bir insan. Ama kalbinin ne kadar güzel olduğunu size ilk bakışta göstermeyen de bir insan. Kimseyi dış görünüşle ve ilk izlenimle yargılamamamız gerektiğini, yaşlı huysuz insanlarla ilgili bir kez daha düşünmemiz gerektiğini bize hatırlatan bir karakter. Ben kendisinin hayat hikayesini okurken çok keyif aldım. Zaman zaman pıtır pıtır dökülen göz yaşları ile zaman zaman Ove'un eski jenerasyon yorumlarına göz devirerek zaman zaman da yüzümde bir gülümseme ile okudum.
Özellikle aşık Ove'u okumak içimi sıcacık yaptı. Böyle karakterlerin yapmacık görünme olasılığı olmadığından ötürü sanırsam, her yaptıklarının yüzde yüz samimiyetle olduğunu bilmek beni çok daha fazla etkiliyor.
Daha fazla uzatmadan, Ove'un bu hikayesini (kitap isminin çevirisine asla katılmadığım için zikretmek istemeyerekten) okumanızı tavsiye ediyorum. Çayınızın kahvenizin yanında, okuduğunuz onca beyin yoran kitaplardan sonra sizi biraz da olsun hafifleteceğini düşünüyorum.
bee*