···Okunma: 24 Ocak 2021 19:37 Kitabın bitmesiyle birlikte, benimde bittiğim bir kitaptın.(Spoi içerebilir)
Kefen kitap alışverişi yaparken karşıma çıkan ve kapağındaki yazısından çok etkilenerek aldığım bir kitaptı. Başladığımda daha ilk sayfalarinda çokca etkilemişti beni. Efraz'ın bu kadar güçlü, kararlı, istikrarlı, yüce gönüllü olması, kısacası Efraz'ın her şeyi beni çok etkiledi. Ağlamaktan bir çare oldum okurken. Neredeyse her sayfada bir satırın, bir cümlenin altını çizdim. Evet kitap tamamen kurguydu fakat yaşanılanlar,acılar kurguya oranla bir o kadar gerçekti. Kitapta kimin canı yandıysa okurken okurun da canının yanması kaçınılmaz bir durumdu. Efraz, minik Efraz. Asla çocuk kalamamış olan Efraz. Sen nasıl harika bir karakterdin öyle. Sonra diğer karakterler de aynı şekilde harikaydılar. Özellikle Banu bana çok dokunan karakterlerden birisiydi.
Kitaba ufak değinecek olursam, Lübnan'da yaşayan minik kız Efraz sefilliğin içerisindeki sefilliği yaşamaktadır. Hatta açlıktan bir köpeğin önündeki yiyeceğe minnet eylemektedirler, fakat Efraz o kadar yüce gönüllüdür ki o köpeğin yemeğini almaz. Şöyle bir cümle kuruyordu. "Hayat bir köpeği bizi sevdiğinden daha çok sevmişti" diye. Defalarca Efraz'ın en ufak bir cümlesinde gözümden usul usul akan yaşa engel olamadığım müthiş bir kitaptı. Sonra arkadaşının intiharın görmüş bir kızdı Efraz. Bir çok insanın yaptığını yapıp susmamıştı gördüğü bu caniliğe. Aslında Efraz başından beri bir çok insanın sesiydi. En çokta insanlığın kaybettiği sesiydi Efraz. Devamında mülteci olarak Türkiye'ye geliyordu ne büyük hayallerle. Fakat hiçbir şey umduğu gibi gitmiyor her şey daha da kötü bir vaziyet alıyordu. Taki karşısına melek olarak adlandırdığı Behzat çıkana kadar. Behzat ve Banu size hayranım.Kitabın her sayfasından etkilendim fakat, banyo, avukat ve hakim sahnesi çok başkaydı. Uzun lafın kısası harika bir kitaptı. Bittiğinde bile sizi uzunca bir süre etkisi altında kalmanızı sağlayacak kadar harikaydı. Kesinlikle kitaplığımın rafları arasında tozlanmaya yüz tutabilecek bir kitap değil. Aksine bir cümle okumak için açıp tekrar tekrar başlayıp bitirebileceğim bir kitaptı.
Okuyun, okutun. Büyük kayıplar verirsiniz eğer okumazsanız.Ama okursanız kaybedeceğiniz tek şey olumsuz yanlarınız olur. Bundan sonra ne olursa olsun, kötü koktuğu için, berbat bir giyimi kuşamı olduğu için hiçbir çocuktan tiksinmeyeceğim.
OKUYUN ve OKUTUN...