geçen gecelerde uyuyamıyorken,
storytel uygulamasını indirdim. sesli kitap dinleme uygulaması. damla sönmez bu kitabı seslendiriyordu. kirke uzun zamandır kitaplığımda, okumayı istediğim bir kitaptı ama herkesin elinde görünce, popüler oluşunun dinmesini bekliyordum. damla sönmez kitabı öyle güzel seslendirmiş ki, ben iliklerime kadar hissettim ve ilk bölümü ondan dinledim. sonra kendim hemen okumaya başladım. ve iki üç günde bitti. oyalanmasam, bence bir günde de bitecek bir kitaptı.
öncelikle ben mitoloji konusunda, türk mitolojisine daha sıcak bakan biriyim. çünkü mitoloji, halkların yani onu yaratanların bilinçaltı ile şekillenip yaşayan bir unsur. türk mitolojisini çok detaylı inceledim ve onun üzerine şu an bitirme tezimi hazırlıyorum. tek tanrı inancı olan türkler, mitolojilerini bu inanca göre ve yaşam biçimleri olan savaş, kahramanlık, yiğitliğe göre oluşturmuş. bakınca daha somut ve realist bir mitoloji ile karşılaşıyoruz.
yunan mitolojisini özellikle inceleyince, diğer mitolojilerde aşk tanrıçası, kahramanlık tanrıçası,su tanrısı, gök tanrısı, hava tanrısı gibi yaşamın her noktasına ait bir tanrı biçimlendirdiklerini görüyoruz. öyle bir mitoloji ki, tanrılar insanlardan ruh ve parça yaşıyor. aşk tanrıçası hırçın, saldırgan,aşkıyla gözü dönmüş bir kadın rolü üstleniyor. bu tanrıların bir cinsiyeti oluyor. yemek yiyorlar, eğleniyorlar, kusursuzlar ve acımasızlar. çünkü neden? mitolojiyi yaratan toplum refah içinde, sıkıntı çekmeyen, keyfine düşkün bir toplum. bunu mitolojilerine yansıtıyorlar. bu inceleme çalışmalarında daha detaylı görebiliyoruz.
kirke'ye gelince, kitap tanrıları, zaaflarını hepsini çok başarılı, fantastik ve akıcı bir dille işlemiş. mitoloji sevmeyen bir insan bile, kitap bitince gidip merak edip biraz olsun araştırma amacına girer.
kitap çok ama çok akıcı. bambaşka bir dünya sunuyor. aynı zamanda tanrılar üzerinden verilen mesaj daha çarpıcı. insan kitap bitince, içinde yatan gerçek "ben"i sorguluyor.
sevginin koşulsuz oluşunu görebiliyoruz. bir nedene ya da amaca bağlı değil. sevgi güçsüzlük vaad etse bile, bu onun en büyük gücü oluyor.
türk mitolojisini işleyen, böyle bir kitap çıkarma arzusuyla yanıp tutuştum bittiğinde. mitoloji herkesin ilgisini belki çekmez ama hikâye, akış içinde sürükleyip kendini okutuyor.