···Okunma: 27 Ocak 2021 17:05 Uzun süredir bilim kurgu acligimdan mıdır nedir kitabı çok sevdim, hatta en sevdiğim bilim kurgu klasiklerine yerleşti bile. En başta şunu söyleyeyim okumayanlar için konuyu biraz detaylı anlattım biraz spoiler olabilir, rahatsız olacaklarin okumasını önermem.
Kitap size başta bir ütopya sunuyor gibi görünse de aslında tam olarak öyle değil. Sayfalar ilerledik e fark ediyoruz ki aslında yazar kitabın ve yaşamın ütopya mi distopya mi olduğuna kendimizin karar vermesini istiyor. Bana göre ütopyadan distopyaya kayan bu kitap oldukça karamsar bir kitap bu yüzden okumak isteyenler bunu bilerek okursa daha az yıkıcı olur diye düşünüyorum.
Konusundan bahsedelim, öyle güzel bir dünya düşünün ki(cesur değil güzel, neden böyle söylediğimi kitapta anlayacaksınız) kötülükler yok olmuş savaş yok açlık yok ama aynı zamanda aile kavramı yok sanat, edebiyat hatta bilim bile tam anlamıyla yok. Her şey sizin için önceden belirlenmiş asla düşünmeniz gerekmiyor çünkü ne yapacaginiz, hangi sistemde yer alacağınız, boyunuz, kilonuz her şey belli. Her şey mutluluk üzerine kurulu bir düzenden bahsediyoruz. Bir de bu dünyanın yanında eski dünya ya da vahşi denen bir yer var, burada mevcut düzen geçerli insanlar doğum yapabiliyor, aile kavramı var ve kötülükler de çok fazla var. Ve yazar bize iki dünyayı da gösterip bir seçim yapmamızı ya da secimsizligi secmemizi istiyor.
Kitapta sorguladigim, düşündüğüm o kadar çok şey oldu ki... Ben şimdiye kadar hep huzurlu bir hayatımın olmasını istemiştim, bu ütopyada da size huzurlu bir hayat sunuluyor ancak mutsuzluğun ne demek olduğunu bilmeden mutluluğun tadını nasıl çıkarabiliriz ki? Tüketim toplumunda olan bu dünyada bireye önem gösterilmemesi beni çok korkutan bir detay olmuştu. O kısmı okuduğunuzda neden bahsettigimi anlarsınız. Aynı zamanda Mustafa mond karakterinin Atatürk'ten esinlenildigini bilmiyordum araştırırken çok şaşırdım.
Huxley gerçek dünyadaki gördüklerinden ilham alarak bu kitabı yazmış ve 1932 yılında yazılmasına rağmen hala benzer şeylerin yaşanması ne de acıdır!