·355 syf.····Okunma: 16 Ocak 2021 14:20 Su gibi akan anlatımı ve küçük ama çarpıcı detayları ile bu kitap okuyucusunun ruhuna dokunuyor.
Finch ailesinin en küçük üyesi Scout, çocukluğunun akılda kalan hikayesini bize anlatırken o dönemin ve şimdi içinde bulunduğumuz dönemin hastalıklarını gözler önüne seriyor. Önyargı, dedikodu, yargısız infaz, ve en önemlisi ırkçılık…
Abraham Lincoln öncülüğünde, Amerikan İç Savaşı’ndan sonra kölelik her ne kadar teoride kaldırılsa da siyahi insanların maruz kaldığı ayrımcılığın devam ettiği bir ortamda hayat bulan hikaye, Atticus Finch’in siyahi bir adamın avukatı olması ile içerdiği mesajları fikir dünyamıza seriyor. Beyaz bir adam karşısında siyahi bir adamın dava kazanma şansı bulunmaması ve baştan belli olan kararın verilmesi sonucunda çocuk karakterlerimiz Scout ve Jem dahi yaşlarına rağmen bu adaletsizliği kabullenemiyor.
Bu süreçte Atticus’a hayran oluyor, hayata dair düşüncelerini aklınıza kazıyorsunuz. Çaresi olmayan kalıplaşmış düşüncelere ve mahkeme kararlarına rağmen çabasından ve azminden, doğruyu yapma kararlılığından nasibinizi alıyorsunuz. Kısaca Atticus’un bir sözüyle veda etmek istiyorum: “Daha başlamadan yüzyıl önce davayı kaybetmiş olmamız demek kazanmaya çalışmayacağız anlamına gelmez.”