···Okunma: 28 Ocak 2021 19:49 Safkan Alman Cermeni, Türk Ulamış Bilgisi'nden faydalanıp polisiye (sakçısal) bir betik yazmış. Önsözünü okurken hem duygusal hem gururlandım hem de üzüldüm çünkü çok güzel ve geniş bir ulamış bilgimiz olmasına özentilik yolunda emin adımlarla yürüyoruz. Grekler'in Herkül'ü varsa bizlerin de Boğaç Han'ı vardır. Yarı Tanrı olmadığı Herkül gibi böbürlenme budalası değil Boğaç Han.
Dede Korkut El Öyküleri'nin Dresden nüshasından faydalanan Tannhaus, dolaylı olarak Basat'ı reenkarne edip Amerikan Ejderi Jack Long gibi kötü demonlarımızla mücadele ettirdi. İlk başta okurken konuyu yanlış yorumladığım için sıkıldım sonra okudukça konuyu anladım ve başkaların görmediği detayı gördüm. Yanlışları olsa da denilmez çünkü herkesçe önemsiz görünen konuyu (!) kurgulamış.
"Ölen biri artık bu dünyaya ait değildir evlat. Onu geri getirsen bile artık o, o olmayacak." sözünde bu gezegenin geçici olduğunu ve öldükten sonra bunun farkına varması anlamını çıkartıyor. Kurgu görünse acaba bizler de ölüp yistemsizce geri dönsek bu söze göre hareket eder miyiz? Bilemeyiz. Öz açımda bu konuda aradayım. Hangisi ağır basar bilmiyorum.
Yanlış hatırlamasam kapanan brt sayesinde Katalan Latini yapımlı Üçüzler animasyon dizisinde Basat ve Tepegöz el öyküsü işlenmişti (167.Bölüm olabilir). 20 yıl aradan sonra bu detayı anımsadığım için çok mutlu ve gururluyum.
Theseus, Anatolien sözünün Türkiye Türkçesi Anadolu olduğunu galiba unutmuş. Betiğin adı Anatolien Günceleri olması olayların Türkiye'de geçmesidir. Alman Cermencesi ve Türkiye Türkçesi kapaklarında çift başlı bürküt olmalıydı. Severek okuduğum betiği başta olmak üzere Ruhşen Doğan Nar ve Furkan Çırak başta olmak üzere hepinize okumayı şiddetle tavsiye ediyorum.
#BetikEli #AnatolienGünceleri #HGTannhaus #Prolog #Ayfer #Basat #Barak #Levent #Meğer #Polen #Uruz #Abası #Abra #AldaçıHan #Alkarısı #Arçura #Ayıhı #Azıtkı #Bükrek #Emegen #Erlik #Hortlak #Konrul #Kuleybanı #Sangal #Şeşe #Tepegöz #Yaztırnak #Yuvha #TheseusYayınevi