·240 syf.····Okunma: 29 Ocak 2021 02:19 Frankenstein- Mary Shelley
Kaçıncı kez okuduğumu bilmediğim bir eserdir Frankenstein. Öyle ki her okuduğumda farklı bir his oluşturuyor ve yorumum da farklılaşıyor.
Bilim, eğitim, ruh, vicdan, sevgi, korku, güzellik gibi birçok konuyu içinde barındırıyor: Eser, insanların aslında ruhtan, duygulardan çok dış görünüme verdiği önemi gösteriyor. (Yaratık çok çirkin olduğu için insanlar tarafından kabul görmez ve dışlanır, gözü görmeyen yaşlı bir adam ise yaratığa sevgiyle yaklaşır.) Eğitimle yaşama uyum sağlayabilen insanların, doğruyu görebilmesi için eğitimin olmasını gerektiğini anlatıyor eser, bununla birlikte insanların bildikleri ve inandıklarıyla nasıl çelişkiye düştüğünü de ortaya koyuyor. Beni en çok etkileyen ise yaratığın Frankenstein’e ona niçin ruh ve vicdan vermediğini sorması. Bunca kötülüğün arkasında yatan sebep, vicdanın olmaması ve insanın duygusuzca ve bencilce her şeyi yapabileceğine inanması.
Eserin film, tiyatro oyunu, çizgi roman olarak birçok versiyonuyla karşılaşabiliyoruz. Frankenstein’i en son Nisan 2020'de, National Theatre Youtube kanalında, Benedict Cumberbatch ve Jonny Lee Miller'ın oyunculuklarıyla izlemiştim. (iki ayrı oyundur ve Victor Frankenstein ve yaratık rollerini ikisi de oynar.) Oyunu büuük bir keyifle izledikten sonra kitabı tekrar okumam gerektiğini hissettim. Bütün versiyonlarının elden geçirilmeye değer olduğunu düşünüyorum.
Şunu da eklemek isterim ki Frankenstein buraya yazdığımdan çok daha fazlası.
Kısaca Frankenstein;
Victor Frankenstein bilime olan büyük ilgisiyle bir hayalini gerçekleştirmek ister ve yoğun bir çalışma sonucunda insandan daha zeki, daha güçlü, insan boyutundan çok daha büyük bir yaratık yaratmayı başarır. Ama yaratık çok çirkin ve korkunçtur. Victor Frankenstein, yaratıktan korktuğu için kaçar ve yaratık kendi yaratıcısı olmadan yaşamayı öğrenmeye çalışır. Herkes ondan korktuğu için insanlardan saklanıp onları izler. İyi ve kötünün ayrımını bilmez ve her gittiği yerde farklı duyguları öğrenir. Sahibini bulmak isteyen yaratık istemeden Frankenstein’in küçük kardeşini öldürür. Sonrasında olaylar daha da kötüye gider. Frankenstein yaratığın tehdidiyle, yaratığa bir eş yaratmak zorunda kalır ama Frankenstein yarattığı şeyi kendi elleriyle öldürür. Bunun üzerine yaratık çok sinirlenir ve düğün gecesinde yaratıcısının eşini öldürür. Bir süre sonra yaratıcısının yanına gider ama Frankenstein yaşadıklarını kaldıramayarak üzüntüden ölmüştür.