Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 30 Ocak 2021 04:50 "Beni öldürdüler, Wene Hala "
syf 107
Ne tanıdık bildik bir öykü.. Ne yazık ki bizimde coğrafyamız dahil bir çok coğrafya da tekrarı bol olan olaydır namus cinayeti..
Orjinal adı İspanyolca " Cronica de Una Muerte" ( ilan edilmiş ölümün kronolojiliği) olan kitap Türkçe'ye " Kırmızı Pazartesi" olarak çevrilmiştir. Yazar çocukluğunu geçirmiş olduğu kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayetin olayını kendi ağzından anlatmıştır.
Dili ağır, kurulan cümleler uzun ve kısa bir roman olmasına karşın yoğun bir içeriği vardır. Karakterlerin çok fazla oluşu, akılda kalmasına engel bir durum oluşturuyordu. Konu olarak farklıydı ; belirli bir toplumda kadın ver erkeğin yeri, dini, ekonomik unsurlardan oluşan sınıf ayrımı gibi konulara yer verirken, dönemin sosyokültürel yapısını gözler önüne serer.
Daha varlığına alışamadığımız romanın başkahramanı olan Santiago Nasar'ın öldürüleceğini bildiren yazar ; namus cinayetinin toplumun isteğiyle nasıl meşrulaştırıldığını anlatıyor..
" Kırmızı Pazartesi" sıradan bir gün değil ; cinayetin işleneceği gün ve bugünün farkında olan bütün bir kasaba. " Kırmızı Pazartesi" dünümüz ve bugünümüz ; yarınımız olmamalı!
Yazarla tanışma romanı "Kolera Günlerinde Aşk" olmalı bence