···Okunma: 28 Ocak 2021 15:35 Cemil Meriç ile ilk Jules Payot' un İrade Terbiyesi kitabında tanışmıştım. Sürekli okumak aklımdaydı fakat Ocak ayına nasip oldu. Bazı kitapların zamanı vardır beklenmesi gereken gerçekten. İyiki beklemişim bu kitap için. Çünkü belirli bir birikime ihtiyacımız var bu kitabı anlayabilmek için.
Cemil Meriç'in yazarlar ve düşünmek ile ilgili bir tespiti var." Büyük yazar içinden gelen sesi olduğu gibi haykırandır. Kelimeleri kullanırken avamın hoşuna gidip gitmeyeceğini düşünmez. Derin bir düşünceyi anlamak, o düşünceyi kavradığımız anda derin bir düşünceye sahip olmaktır. Kendi içine, kendi kalbine inmektir. Nesneleri bulutlar arkasından görürüz. Düşünmek bu sisleri yırtarak aydınlığa varmaktır." Cemil Meriç bunları söyleyerek aslında kendinin büyük yazar olduğunu söylemiştir. Cemil Meriç içinden gelen sesi olduğu gibi haykırandır. Soran sorgulayan bir kitabı okurken sadece okudum demek için değil, içindeki meçhul alemin kapılarını açmak için okumuştur. Düşünmek ise onun için son derece önemlidir.
Mutlaka herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum 1 kere değil gerçekten o meçhul kapıların anahtarlarını bulabilmek için 2 kere.