Bir Çöküşün Öyküsü Kitap Yorumu
2021 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2021 10:04
"Ne yapacağını bulamıyordu; içinde her şey susmuş, yüreğinin anlamlı müziği, anahtarı kaybolmuş müzikli saat gibi ölmüştü." (s.9) İnsanı canlı kılan bedensel işlevlerini yerine getirmeye devam etmesi midir yoksa ruhsal durumumu karar verir onun yaşama devam edip etmediğine? Yaşam tanımını yapmak göründüğü kadar kolay değildir belki de. Son derece ihtişamlı bir saray hayatında yaşamayı sürdüren Madame de Prie günün birinde gözden düşer ve kral tarafından Fransa'daki yaşamından alıkonularak Normandiya'ya sürgün edilir. İktidar sahibi ve ilgi odağı karakteriyle eğlencelere ve lüks davetlere alışmış olan Madame de Prie, yaşadığı sürgün hayatıyla birlikte bir boşluğa düşer. Eğlenceli saray günlerini geride bırakmaya çalışmak o kadar kolay değildir bunu yaşamı haline getiren biri için. Stefan Zweig, bu kitabında bizleri bir çöküşün öyküsünü okumaya ve ona tanıklık etmeye davet ediyor. Kısa ama içi dolu ve düşünüldüğünde geniş anlamlar sunan Zweig kitaplarını okumaktan büyük keyif alıyorum. Üslubu ve oluşturduğu karakterler beni hiç sıkmıyor. Her öyküsünde farklı bir yaşama tanıklık ediyor ve başka bir psikolojik bakış açısını deneyimlemiş oluyorum. Bu öyküsünde de üst sınıfa mensup birinin hayatının yeni şekline adapte olmaya çalışma sürecine katıldım. Bu yaşam tarzını deneyimlememiş biri olarak güzel bir süreç yaşadım. Üslup, konu ve anlatılmak istenilenlerle birlikte gerçekten güzel bir kitaptı. Sadece yazarın bu hikayesinin diğer hikayelerinde yaşattığı etkiyi yaşamadığımı düşünüyorum. Keyifli vakit geçirdim ancak ruhuma çok dokunduğunu söyleyemem. Ben daha çok yazarın diğer kitaplarına kıyasla konuştum burada. Eğer yazara hala şans vermediyseniz buna sonradan bakmanız daha iyi gelecektir diye düşünüyorum. Yine de elinizde bulunuyorsa vakit kaybetmeden şans verebilirsiniz çünkü keyifli ve düşündürücü bir öykü sizleri bekliyor.
Bir Çöküşün ÖyküsüStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202591,9bin okunma