·350 syf.····Okunma: 02 Şubat 2021 00:00 Kitapları okumadan önce yazarların hayatının okunmasını tavsiye ederim çünkü çoğu kitap mutlaka yazarlarının hayatından izler taşır. Yazar, hayatı boyunca darbelerle uğraşmış ve birçok kez sürgün cezası almış olan bir gazeteci. Kitap, isminden de anlaşılacağı üzere okuyucuyu tepetaklak ediyor. Kitabın asıl amacı düz baktığımız dünyaya biraz da derinden ve tersinden bakmamızın sağlanması.
Yazar, içinde yaşadığımız dünyanın gerçekliklerine bakmamızı sağlarken bunu yaparken de birçok haber, örnek ve istatistikten faydalanıyor. Yazarın bir ironik dili de var ve bu bana biraz Jonathan Swifti hatırlattı çünkü o da içinde yaşanılan acınası durumun farkındalık kazanmasını sağlamak için sert ironi kullanmıştı. Galeano da bir başkaldırı sağlayabilmek için güney amerika halkına bazı çağrılarda bulunuyor.
Yazar, gazeteci olduğu için bir örnek verdiğinde o olayla ilgili söylenmiş bir sözü veya olayı paylaşıyor. Burada da bu eserde yazarın hayatının eser incelemesini yaparken ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
Eserde, din, dil, ırk, kadın hakları ve insanlığı ilgilendiren birçok konu hakkındaki gerçekliklerin bize sunulmaya çalışıldığını görüyoruz.