2020 201. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 15:39
kalemini ilk kez okuduğum Paul Auster’dan Kırmızı Defter kitabını yorumlayacağım. Kitabın genel olarak konusu ‘tesadüf’ üzerine kurulu hikayeler. Ve en önemlisi bunların gerçek hikayeler olması. Bu hikayeler yazarın kendisinin yaşadığı veya tanıdıkları tarafından kendisine anlatılan olaylar. O yüzden kitabı aldığım an kalkmadan bitireceğimi biliyordum. Tesadüf üzerine kurulu olması da çoğu zaman bu kadarı da olmaz dedirtti. Mesela en en yok artık dediğim bir tesadüfler zincirlemesini yazacak olursam; aile olarak tatile gittikleri eve gelen misafir çocuk merdiven boşluğunda yer alan bir vazoyu kırıyor. Yazarımız bey de kalkıp kırık parçaları vb. temizliyor. O sırada merdivenin tepesindeki kızının ayağı takılıyor ve bir anda merdivenlerden uçuyor, Paul Auster o an, o esnada orada olduğu için kızını yakalayabiliyor. Ve en en en tatlı tesadüf zincirini de yazmak isterim; Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupéry ile kendi ailesinin Amerika’da aynı apartman dairesinde oturmuş olması yüzümde güzel bir gülümseme bıraktı. Yazar ile tanışmak isterseniz bu kitap güzel bir ilk adım olabilir. Tavsiyemdir.
Kırmızı DefterPaul Auster · Can Yayınları · 20181,683 okunma