Bil-mi-yorum kitabının hissettirdikleri
2021 181. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 07:10
Merhabalar. Çok uzun zamandan beri okumadığım bir türdü deneme. Açıkçası Montaigne'den beri hiç deneme türünde eser okumamıştım. Fakat bu ikincisi bayağı iyi oldu benim için. Kitabı okurken duygusal ve düşünsel olarak savruldum diyebilirim. Kah beni farklı düşüncelere sevk etti kah hüzünlendirdi. Ufak detaylara gösterilen hassasiyetle yazılan satırlar arasında yolculuğa çıktığımı söyleyebilirim. Zaten bir kitap eğer sizi var olduğunuz yerden alıp başka bir yere götürebiliyorsa vazifesini yapabiliyor demektir. Dil ve üslup olarak ise klasik Türk edebiyatının eserlerinden birine has edebi bir lezzet alıyorsunuz. Şahsen ben Sabahattin Ali aroması sezinledim. Tabi siz okurken Ahmet Hamdi Tanpınar veya Reşat Nuri Güntekin de sezinleyebilirsiniz fakat benim kişisel deneyimim bu yönde. Amatör bir yazarın ilk kitabı gibi gelmiyor okuduklarınız. Üzerinde çok düşünülmüş, Güzelce süzülmüş, sanatsal bir bakış açısıyla ele alınmış her cümle. İçeriğe gelecek olursak poğaçanın içerisine konulmayan zeytine edilen sitemden defi hacet esnasında kapıldığınız düşünce denizinden damlalara kadar her şeyi bulmanız mümkün kitapta. Ayrıca kitabın sonunda kısa, öz ve naif hikayelerle karşılaşıyorsunuz. Böylece bir kitapta iki farklı tür okuma imkanına da kavuşuyorsunuz. Güzel bir yol arkadaşı, minik detaylar üzerinde derinlikli düşünmeye yardımcı son derece güzel bir eser okuyacağınızı garanti edebilirim. Son olarak kitabın yazarı olan Hüseyin Öztürk yakın arkadaşım olduğundan bu yazım üslubu ile gerçekleştirilmiş çok sohbetimiz ve içilmiş çok çayımız oldu fakat bu düşünceleri derli toplu bir şekilde elime alıp okuma imkanına ilk kez kavuşuyorum. Ve insan nefsinin egoist bir tepkisi olarak ister istemez zihnimin bir noktasında kendi yazmış olduğum kitap ile bu kitabı karşılaştırdım. İçimdeki şeytan bana sürekli hangisi daha iyi? diye sormamı fısıldadı defalarca. Ve bunun bir sonucu olarak şunu açıkça söylemek istiyorum ki eğer farklı bir kitap okumak istiyorsanız benim kitabımı (Karanlık Dünya: Sınav Dağı) okuyabilirsiniz fakat gerçekten iyi bir kitap okumak istiyorsanız okuyacağınız kitap tam olarak bu. Zira benim kitabıma aksiyon, macera ve görsel efekti bol bir Quentin Tarantino filmi gibi bakabilirsiniz. Fakat bu kitap sanatı ön planda tutan bir Lars Von Trier filmi olmuş. Söz sanatları ve okumayı seven herkesin keyifle okuyacağından emin olduğum, şahsen KDY yerine İş Bankası veye Yapı Kredi gibi bir yayınevinden çıkmayı hak ettiğini düşündüğüm bu eseri okumanızı öneriyorum. Okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Şimdiden iyi okumalar.
Anlatı
Bil-mi-yorumHüseyin Öztürk · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık(KDY) · 202124 okunma
Doç. Dr. Evren Erzen
Şahsen büyük bir keyifle okudum ve ne ara bitti anlamadım bile. yazma serüveninin bu kitapla birlikte sadece bir başlangıç yapmış olmasını diliyorum. Kütüphanemde sana ait çok daha fazla kitap olmasını isterim açıkçası.
Değerli dostum. Bu uzun ve keyifli inceleme yazısı için çok teşekkür ederim. Okurken hep arka planda yüksek nitelikli bir dosta sahip olmanın keyfini tadarak gülümsedim. Büyük üstatların adlarıyla benim adımı yan yana zikretme lütfunda bulunmuşsun eksik olma :) Tevazudan değil kendi yerimi bilme çabası içinde şöyle söylüyorum: Ben bu kitabı kendim için yazdım, yayınlattım. Eğer birileri bundan keyif alırsa elbette insanca bir anlaşma zeminini arayan herkes gibi ben de heyecanlanırım. Sinemayla ilgili benzetmene gelince. Lars'ı çok izlerim ama ben sanırım onun kadar karmaşık olabilemem :) Sen ise gerçek bir Tarantino'sun :) çay sohbetlerimiz şahittir. Zaman ayırıp okuduğun, bununla yetinmeyip harika bir yazı kaleme aldığın için çok teşekkür ederim. Var olasın! Nice uzun ve derin sohbetlerde bir araya gelmek temennisiyle...